Den svenske pensjonsforvalteren Alecta har satset pengene til pensjonssparerne på den kollapsede banken Silicon Valley Bank. I tillegg har de investert i to andre amerikanske banker som beveger seg mot stupet, First Republic og Signature Bank.
Dette er banker som særlig har tapt på sine investeringer i kryptovaluta.
– Det här är allvarligt, medgir Alectas pressesjef Jacob Lapidus i et intervju med Aftonbladet.
Fria Tider skriver om saken.
Det har visat sig att svenska Alecta har investerat tiotals miljarder kronor i de tre bankerna, som har fokus på kryptovalutor – miljarder som nu ser ut att gå förlorade.
Aftonbladet spør hvorfor en svensk pensjonsforvalter velger å investere i amerikanske nisjebanker.
– Alecta förvaltar väldigt mycket kapital, och vi gör det med en modell som ska vara väldigt kostnadseffektiv. Och då gör vi väldigt få och men stora investeringar. Och då kan man inte begränsa sig till svenska aktier, svarer Jacob Lapidus.
Han er for øvrig broren til forfatteren av Snabba Cash, Jens Lapidus.
Toppsjefen i Alecta, Magnus Billing, innrømmer i et intervju med Sveriges Radio at milliardtapet vil påvirke pensjonsfondets renommé.
Pensionsjätten som investerat kraftigt i amerikanska nischbanker befarar nu att förlora 12 miljarder kronor.
– Nej inte bra naturligtvis. När en sån här händelse inträffar. Det är inte bra för Alecta och vårat renommé.
Alecta innkalte til krisemøtet mandag, og tapene ser ut til å bli rundt 12 milliarder svenske kroner. De er også innkalt til Finansinspektionen (FI) sammen med andre svenske forsikringsselskaper og pensjonforvaltere.
FI vill «prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot».
FI er også i kontakt med de svenske storbankene, og følger utviklingen time for time. Det samme gjør det norske Finanstilsynet.
I Norge faller børsen, men EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni virker ikke spesielt bekymret for at den amerikanske bankkrisen skal få noen særlig effekt i EU.
Oppdatering: Det viser seg at også Oljefondet har investert i SVB.
1,7 milliarder kroner investert i aksjer og 1,1 milliarder kroner investert i obligasjoner i Silicon Valley Banks morselskap SVB Financial Group.. Disse milliardene må nesten regnes som tapt, selv om fondet håper å få noe igjen fra obligasjonsdelen.
Les også: