Frykten for hungersnød på grunn av mangel på kunstgjødsel har sunket, siden gassprisen nå er tilbake på nivået før invasjonen i Ukraina. Men Yara-sjefen det er fortsatt usikre tider i vente.
Enkelte analytikere mener man ikke lenger trenger å frykte hungersnød.
– Det er ikke lenger et tema, sier markedsanalytiker Ole Schou fra Kornbasen til avisa Finans.
Toppsjefen for gjødselprodusenten Yara, Svein Tore Holsether, er ikke like sikker.
– Det stemmer at prisene faller. Men det er for tidlig og for enkelt å avblåse global matkrise, sier han til Dagbladet Børsen.
For prisen på gass og kunstgjødsel er fortsatt historisk høyt, siden prisstigningen startet lenge før invasjonen. Dessuten taper Yara på den dårlige kronekursen i forhold til dollar.
Inflasjonen slår også negativt inn, og det er flere andre utfordringer. Holsether nevner varierende kvalitet, robusthet, flaskehalsutfordringer og (selvsagt) klimautfordringer.
Han mener mat ikke lenger er et stort våpen for Putin, men advarer mot at dette kan endre seg raskt.
Så melder NTB at dette kanskje allerede er i gang. For russerne sier det er «komplisert» å forlenge kornavtale slik at Ukraina kan eksportere korn.
Ifølge Kreml er det ikke planlagt nye samtaler mellom Russlands president Vladimir Putin og FNs generalsekretær António Guterres om avtalen.
– Det er fortsatt mange spørsmål om de endelige mottakerne, spørsmål om hvor mesteparten av kornet blir fraktet. Og selvfølgelig spørsmål om den andre delen av avtalen er velkjent for alle, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov torsdag.
Russland mener at mesteparten av kornet går til rike land. «Den andre delen av avtalen» viser til at det skulle tilrettelegges for russisk eksport av korn og gjødsel slik at dette ikke hindres av sanksjonene som er innført mot landet.
Yara-direktøren mener at en kald vinter neste år vil bli vanskelig, siden gassreservene ikke vil bli fylt opp før neste vinter. Hans løsningsforslag er typisk.
– Svaret er en massiv utbygging av fornybar energi.
Frykten er at Russland stanser å eksportere mat og kunstgjødsel til Europa.
– Vi har allerede latt oss lure av billig russisk energi. Det er med stor fare vi gjør oss avhengige av Russlands produksjon av mineralgjødsel. Dette er alvorlig, sier han og tilføyer:
– Første gang stolte vi på Putin. Det gikk ikke så bra. Gjør vi samme tabbe en gang til, med mat og gjødsel, kan vi ikke lenger skylde på Putin. Da kan vi bare takke oss selv.
Les også:
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!