Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko var i Beijing for samtaler med sitt kinesiske motstykke Xi Jinping onsdag. Lukasjenko uttrykte full støtte til Kinas forslag til en plan for å få slutt på krigføringen i Ukraina.
Planen ble møtt med internasjonal skepsis og er blitt kritisert for ikke å inneholde noen nye initiativer for å få slutt på konflikten.
Ei heller hadde den et krav om at russiske styrker trekker seg ut av Ukraina – en forutsetning fra ukrainsk hold for samtaler.
– Kjernen i Kinas standpunkt er å be om fred og oppmuntre til samtaler … og for at de legitime sikkerhetsinteressene til alle land blir respektert, siteres Xi på av den kinesiske kringkasteren CCTV.
Videre sa han at «land bør stoppe med politisering og å bruke verdensøkonomien som redskap, og heller innføre tiltak som virkelig fremmer en våpenhvile og ende på krigen, og løse krisen på fredelig vis», med tydelig henvisning til USA og deres allierte.
Belarus «er fullstendig enig i og støtter Kinas posisjon og forslag til en politisk løsning på Ukraina-krisen, som er av stor betydning for å løse den», siteres Lukasjenko på.
Kina og Lukasjenko har lenge hatt tette bånd, og etter samtalene signerte de to presidentene en rekke samarbeidsavtaler om alt fra landbruk til toll og idrett.
Russland er Belarus’ nærmeste allierte, og Lukasjenko tillot at belarusisk territorium ble brukt som springbrett for angrep mot Ukraina i fjor. Stadig er russiske styrker og våpen utstasjonert i nabolandet.
Dette har isolert Lukasjenko enda mer i Europa. Hans regime er ilagt sanksjoner fra EU på grunn av Ukraina-krigen og undertrykkelse av opposisjonelle i Belarus. Lukasjenko har vært landets president helt siden posisjonen ble etablert i 1994.
I 2020 slo myndighetene knallhardt ned på omfattende demonstrasjoner etter et valg der opposisjonen og en rekke vestlige land mener det foregikk valgfusk.
Besøket er også bevis på Kinas bånd til Russlands president Vladimir Putin og hans allierte.
Kina hevder å være en nøytral part i konflikten, og har opprettholdt kontakt med den ukrainske regjeringen.
Samtidig har Beijing unnlatt å fordømme Russlands krigføring, og vestlige land har i det siste advart Beijing mot å forsyne Russland med våpen.