SV-lederen peker ut kampen mot det autoritære høyre som venstresidens nye hovedsak.
– Det vi ser nå, er at vi er inne i en ny fase av utviklingen av det autoritære ytre høyre. Hvor mange år med giftig retorikk om kulturkamp og hets mot minoriteter går over i sin neste fase, blod og vold, som er denne retorikkens logiske sluttpunkt. Og det ser du flere steder på en gang: Du så det i Trump-tilhengernes angrep på Kongressen i USA, du så det i Bolsonaro-tilhengernes angrep på institusjoner i Brasil. Jeg mener Putins krig er et uttrykk for det samme, sier Lysbakken til Klassekampen.
Selv om Lysbakken beskriver 24. februar som et sjokk, mener han at SV hadde en god forståelse av Putin-regimet også før krigen brøt ut. Han kobler det til ytre høyre-bølgen han hevder man også finner i Vesten.
– Men vi undervurderte nok i hvilken grad Russland ville være villig til å bruke makt i en slik utstrekning. Jeg trodde ikke at det ville skje, blant annet fordi Russland har en økonomi på størrelse med Spania, sier han.
Han sier at de delene av venstresiden som ikke ser denne dimensjonen ved krigen, bommer.
– En seier for Putin vil være en inspirasjon for sterk-mann-politikk og det nye ytre høyre også i andre land og innad i Vesten. Venstresida bør gå fremst av alle i å støtte dem som står opp mot dette. Dette er krefter som angriper alt venstresida er glad i, sier han.
Lysbakken sier kampen for demokrati og mot det autoritære høyre må bli en like viktig del av venstresidens politiske kamp i årene som kommer, ved siden av kampen for rettferdig fordeling og miljø.
Det innebærer også å være villig til å inngå «pussige allianser med krefter vi ikke vanligvis er enige med», sier han.
– Det er ikke et problem ved våpenstøtten til Ukraina at det skjer i Nato-regi, at USA også gjør det, at Høyre og Ap også er for det. Rettesnora i vår antiimperialisme er ikke å mene det motsatte av USA. Det er å stå opp for noen prinsipper, for demokrati, for folkeretten, for små staters rettigheter og for folk som lider.
Lysbakken sier at SVs mål om en utenrikspolitisk forankring uavhengig av USA, fremdeles ligger fast.
– Vi er imot Natos out of area-operasjoner og atomvåpenstrategi. Vi mener det er dypt problematisk at autoritære ledere som Erdogan har så mye makt i Nato, og vi mener målet på sikt må være en nordisk eller europeisk sikkerhetsordning som er uavhengig av USA. Det kan være en ny type sikkerhetsarkitektur på andre sida av Ukraina-krigen, eller det kan være et forandret Nato, sier han, og legger til:
– I stedet for å stirre oss blinde på diskusjonen om utmelding fra Nato eller ikke, så er det klart at det er store sikkerhetspolitiske debatter og kamper som skal tas og hvor det faktisk står noe på spill, som for eksempel handler om nettopp dette. Hva blir utviklingen i Norden nå? Blir det et Norden som gjør seg mer avhengig av hverandre eller et Norden hvor hvert enkelt land bare blir mer avhengig av USA? spør Lysbakken, før han runder av:
– Det er disse diskusjonene vi må kaste oss inn i.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Mesteren og Margarita» her!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!