Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum la i dag fram en storstilt hjelpepakke til Ukraina. Planen er å bistå med 15 milliarder kroner hvert år i fem år.
Dette utgjør over 30 prosent sammenlignet med de 43,8 milliardene i bistand Norge gir bort til resten av verden i rekordåret 2023. Totalt blir dette 75 milliarder kroner.
Pengene inkluderer midler til våpenhjelp og gjenoppbygging, skriver NRK.
– Vi foreslår at det skal bevilges 15 milliarder kroner til Ukraina hvert år i fem år. Det er 75 milliarder, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Det er et forslag om 50 prosent til forsvaret i Ukraina, altså militær hjelp, og 50 prosent til sivile hjelp i år.
Midlene skal dekkes inn ved hjelp av økt bruk av oljepenger.
– Det er klart at Ukraina-programmet vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken. Det mener vi er forsvarlig i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon, sier Støre.
Regjeringen håper å ha en avtale klar før 24. februar, som er ettårsdagen for den russiske invasjonen.
I tillegg settes det av 5 milliarder ekstra til land i sør som er rammet av krigen.
– Det er viktig at den sørlige delen av verden også får hjelp. Vi har en klar egeninteresse av at færre føler behov for å flykte, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Støtten skal samordnes med andre land og gis via etablerte kanaler.
– Vi tror langsiktigheten dette gir, er viktig. Vi viser ukrainerne at vi vil støtte dem lenge. En støtte over år gjør det også mulig å planlegge bedre slik at støtten brukes der behovene er størst, sier Støre ifølge NTB.
Hjelpepakken ble utformet i en budsjettavtale mellom regjeringspartiene og Sp i høst. SV er opptatt av at Norge skal oppfylle målet om å bruke 1 prosent av BNP til bistand. Dette målet vil passeres hvis denne avtalen blir iverksatt.
Regjeringen ønsker seg et bredt forlik på Stortinget, men får neppe støtte i alle partier. Rødt er i utgangspunktet mot å gi penger til våpen i Ukraina, mens Fremskrittspartiet vil redusere bistanden til andre land, blant annet i Afrika.
FrP er også kritiske til regjeringens forslag om å gi ekstra støtte til land i sør som er rammet økonomisk av krigen.
– Dette med økt støtte til landene i sør er en oppfordring fra budsjettavtalen mellom regjeringen og SV. Det er viktig for SV å øke bistandsprosenten, men det ønsker ikke Fremskrittspartiet, sier FrPs Hans Andreas Limi til NTB.
Men Høyre-leder Erna Solberg er positiv.
– Dette er i tråd med det vi har diskutert siden begynnelsen av desember. Det er fint å få vite hva regjeringen har tenkt.
Solberg sier også at hun er åpen for å finansiere bistanden med økt bruk av oljepenger.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!