Irans øverste leder Ali Khamenei har innvilget amnesti til «titusenvis av fanger» som ble dømt etter de omfattende protestene i fjor, melder iranske medier.
Mange tusen vanlige iranere er arrestert etter de mange protestene som har gått over landet. Det har vært uklart hva som ville skje med alle disse politiske fangene, og mange har fryktet det verste.
Iran er et islamsk diktatur der bestialske og grusomme straffer er vanlig. Document har omtalt dette ved flere anledninger, se blant annet sak under.
Fire dødsdømte er alt henrettet etter opptøyene.
Men verden har hatt et sterkt søkelys på nettopp de store demonstrasjonene og protestene i Iran, og regimet later nå til å ha fått kalde føtter med hensyn til å rettsforfølge og straffe alle dem som er pågrepet.
Både den iranske Revolusjonsgardens nyhetsbyrå Fars, de iranske universitetsstudentenes nyhetsbyrå ISNA og flere andre medier i Iran melder om at det skal gis et generelt amnesti.
NTB-Reuters melder om saken.
Ifølge ISNA gjelder ikke amnestiet dem som er dømt for spionasje eller kontakt med utenlandsk etterretning, hvilket i praksis kan omfatte en rekke av dem av demonstrantene regimet anser som sine mest brysomme motstandere. Det å klistre falske anklager på regimemotstandere er ingen ukjent praksis i land som dette.
– Fanger som ikke er siktet for å ha spionert for utenlandske etterretningsorganisasjoner, for å ha hatt direkte kontakt med utenlandske agenter, for med overlegg å ha drept eller påført andre skade, for å ha satt fyr på og ødelagt offentlig eiendom, vil bli benådet, heter det i kunngjøringen, som er gjengitt av iranske medier.
Ifølge kunngjøringen kommer amnestiet i forbindelse med årsdagen for revolusjonen i landet, som i 1979 førte til at sjahen ble styrtet og at ayatolla Khomeini i februar returnerte til Iran etter 14 år i eksil.
Over 500 mennesker ble ifølge aktivistnettverket HRANA drept av iranske sikkerhetsstyrker i protestene som brøt ut over hele landet etter at en 22 år gammel kurdisk kvinne døde i det iranske moralpolitiets varetekt i Teheran i midten av september i fjor.
Rundt 20.000 ble pågrepet, og over 100 av dem ble siktet for lovbrudd som kan gi dødsstraff. Som nevnt over er fire allerede henrettet.
Amnestiet gjelder ifølge iranske medier også for en del andre som sitter fengslet i Iran.
Les også:
Iran: Gravid ungjente dømt til heisekranen. Henrettelsen nær forestående
Bestill fra Document forlag:
Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: