Raseriet ute blant folk vokser, om enn ikke på grunn av statistikken over åpnede konkurser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som er dyster lesning. Verst er økningen i Troms og Finnmark. Men der har de i det minste folk som kan å uttrykke sitt raseri over de som ikke gjør noe med årsakene til konkursene.

I hele Norge ble det åpnet 3.713 konkurser i fjor, 11 prosent flere enn i 2021. Aller verst var økningen i Troms og Finnmark, der økningen var på hele 31,3 prosent. Strøm- og drivstoffprisene får mye av skylda, og raseriet ute blant folk vokser.

Leser en mer enn SSB og NTBs tørre tall, kommer raseriet til syne. En artikkel i Nordlys (se lenke nederst i saken), satte oss på sporet av en talefør og forbannet kjøpmann fra Tromsø. Han sa ifra på Facebook:

Fy f… Hvordan kunne det bli så galt?

Fikk strømregninga fra vår strømleverandør, Ishavskraft i innboksen til Joker Storgatbakken i dag.

Økningen på mer enn 500 % var mer enn jeg i mine verste mareritt kunne forestille meg at den skulle kunne bli pr. måned.

Kr. 52.620 for en måneds forbruk er sykt mye penger for en liten bedrift som i utgangspunktet overlever på små marginer.

Prøvde å forstå hvordan fakturaen var beregnet ved å lese baksiden, men den er satt opp så komplisert at det er umulig å skjønne hvordan de ulike postene fremkommer.

Dersom dette varer inn i  det nye året er det ikke mulig å drive videre.

Vi har en regjering som er fullstendig uinteressert i at næringslivet skal ha vilkår som gjør at det er mulig å skape overskudd på virksomheten. Ja jeg vil faktisk si det så sterkt at de gjør det de kan for å ta knekken på alle foretak i privat regi.

En ting er strømkostnadene. I tillegg kommer:

  1. ekstra arbeidsgiveravgift på fem prosent for lønnsinntekter over 750.000 kroner
  2. formuesskatten foreslås økt fra 0,95 prosent til 1 prosent (Neppe aktuelt for oss, men en kan jo drømme)
  3. utbytte- og gevinstskatten skjerpes ved at oppjusteringsfaktoren øker fra 1,6 til 1,72. Dette innebærer at skatten på utbytte og gevinst øker fra 35,2 prosent til 37,84 prosent.

Sikkert flere økninger i kostnader med hilsen fra regjeringen men det var de jeg kom på i farta.

Og alt dette skal visst skyldes krigen i Ukraina!!!

For meg er det uforståelig at Jonas Gahr Støre og gjengen hans ikke har skjønt at for å kunne videreføre/øke en allerede oppsvulmet offentlig sektor så må noen produsere noe som kan skattelegges og dermed gi penger inn til staten. Og ikke minst. Folk må ikke miste jobben sin.

Næringsminister Jan Christian Vester (Ap) står daglig på TV og gliser med det samme budskapet om at fastprisavtaler på strøm til næringslivet snart vil fungere og vi må bare gi systemet litt mer tid så vil alt bli bra.

Så langt er det knapt noen som har latt seg lure inn i en elendige 3 års avtale med en fastpris på nærmere en krone pr.kw.

Tiden er i ferd med å renne ut for veldig mange bedrifter som ikke kan leve med at kostnadene har økt med flere 100 % uten at det er mulig å øke inntektene tilsvarende. Ett år til med dette regimet og alt av egenkapital vil være borte.

Alt dette skjer samtidig med at staten håver inn penger. Ikke bare fra oss som blir flådd av de offentlig eide strømselskapene med skamløse regninger , men også fra en vanvittig økning i inntektene fra salg av olje og gass.

Staten flommer over av penger og har et overskudd på salg til utlandet vi aldri tidligere har sett maken til.

Det hører med til historien at Halvorsens utblåsning fikk kraftleverandøren til å reagere.

Til Nettavisen forklarer Halvorsen at Ishavskraft tok kontakt kort tid etter at han la ut innlegget. Noen derfra hadde lest det han skrev på sosiale medier.

– De ringte meg fra Ishavskraft mandag morgen og beklaget. De hadde fått med seg innlegget. Siden jeg var så forbannet og hadde skrevet det innlegget, ringte de og sa de skulle endre på det. De skulle i hvert fall sende ny faktura.

Det viser seg at Halvorsen er blant bedriftskundene til Ishavskraft med en noe uvanlig strømavtale, der man betaler for strømmen basert på forrige måneds spotpris, og at strømselskapet hadde oversett hvor stort utslaget ville bli.

For i det siste har nordlendingene også fått merke strømprisene. De var lenge helt skjermet for prissjokket, men i desember skjøt spotprisen opp fra 20 øre til godt over krona for en kilowattime.

– Strømprisen har gått vanvittig opp. Det var omtrent den eneste fordelen vi hadde med å bo her oppe. Vi har jo mye lengre vintre, har det mørkere, og har høyere forbruk av strøm. Vi fyrer jo i ni måneder i året her oppe, sier Halvorsen. (Nordlys)

Kontrasten fra Halvorsens rene ord for penga, til seksjonssjef i SSB, Erik Fjærli, er stor og talende. Fjærli forklarer økningen i konkurser slik det sømmer seg en statstjenestemann uten frykt for egen jobb:

– Bedriftene fekk mykje støtte under korona. Mykje har vorte fasa ut no. Det er kanskje ei forklaring på kvifor konkurstala aukar noe, seier seksjonssjef Erik Fjærli. (SSB)

NTB fikk en ekstra kommentar fra seksjonssjef Fjærli i SSB, men det er tvilsomt om den går hjem hos folk som mister jobb, hus og hjem i disse tider, uansett hvor i landet de bor:

Fjærli påpeker at konkurstallene fortsatt er lavere enn de var før pandemien.

– Vi må tilbake til 2008 for å finne et lavere tall på konkurser, sier seksjonssjefen i SSB.

Fikk bakoversveis av strømregningen: – Mer enn i mitt verste mareritt (Nordlys)

Fleire konkursar i 2022 (SSB)

Les også:

Giske med strøm-advarsel til Ap-ledelsen

LO-topp knallhardt ut mot regjeringen: – Dette er ren galskap

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Lesermøte i Oslo torsdag 26. januar kl. 18.00

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.