NHO leder Ole Erik Almlid, næringsminister Jan Christian Vestre og Stian Sigurdsen, direktør i samfunnspåvirkning i Virke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
En av fire bedrifter i næringsorganisasjonen Virke har nedbemannet på grunn av strømprisene, og like mange vurderer det. Virke-topp krever handling fra regjeringen.
Strømprissituasjonen begynner å bli alvorlig og til dels dramatisk for norsk næringsliv.
Virkes siste medlemsundersøkelse viser at bedriftene er bekymret for fremtiden, særlig for strømprisen. Virke trekker frem dette som en av de største risikofaktorene.
NTB-Snorre Schjønberg melder om saken lørdag.
26 prosent av bedriftene opplyser at de allerede har redusert bemanningen i møte med de høye strømprisene. 29 prosent sier de vurderer å gjøre det.
Virke har over 25.000 medlemsbedrifter i hele Norge. Det er mer enn 300.000 ansatte i bedriftene, og deres situasjon anses å gi et representativt bilde av næringslivet som helhet.
Utviklingen får varsellampene til å blinke:
– Hvis de 29 prosentene faktisk nedbemanner, da er det kritisk. Det handler om usikkerhet. De etterspør forutsigbarhet, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, til NTB.
Sigurdsen sier det er et sammensatt bilde som skaper usikkerheten. 57 prosent sier det er en stor bekymring for innkjøpsprisen. 35 prosent sier det er stor bekymring for energiprisene. Det er også frykt for redusert kjøpekraft i folket.
Nå etterlyses det handling fra regjeringen, og det man vil ha, er handling som betyr noe, som faktisk har effekt.
Stian Sigurdsen sier det haster. Virke ber igjen regjeringen og næringsminister Jan Christian Vestre ha en plan B om ikke fastprisavtalene blir gode nok.
Regjeringens plan er at bedriftene skal inngå langsiktige fastprisavtaler for forutsigbarhet.
Dette oppleves ikke som en tilstrekkelig løsning av bedriftene selv:
Få har villet binde seg til prisnivået og forutsetningene i kontraktene som har vært til nå, sier Sigurdsen.
– La oss si at vi ikke får fastprisavtaler som er på et nivå som er attraktivt for bedriftene, hva gjør vi da? Det er som i pandemien. Vi jobbet med å finne tiltak vi kunne bruke hvis det eller det skjedde. Det er fraværende nå, sier Virke-direktøren.
Frustrasjonen over regjeringens manglende handling skinner igjennom.
Sigurdsen vil ha en nødbrems som slår inn hvis strømprisene øker for mye.
Ikke nok å skru ned varmen
I samme undersøkelse sier fire av ti at strømprisen har fått dem til å redusere driften på annet vis, eller at de vurderer det. Seks av ti har skrudd ned temperaturen, mens 20 prosent vurderer det.
– Vi nærmer oss at alle Norges bedrifter har tatt grep for å spare på strømutgiftene. Så er nedbemanning det tiltaket de sitter på som er nærmest å gjennomføre etter det, sier Sigurdsen.
Advarer før lønnsoppgjøret
Selv om det ikke ender med nedbemanning, legger priskrisen også en demper på lønnsevnen til bedriftene, advarer Virke-direktøren. Han sier det i lønnsoppgjøret blir vanskelig å holde følge med prisveksten.
– Du når et punkt der du ikke kan velte økte kostnader over i prisen til kunden. Vi vet at folk strammer inn på pengebruken. Det er en liten margin på økte kostnader, og lønnskostnader er en økt kostnad, sier Sigurdsen.
– Det er noe av grunnen til at regjeringen må på banen nå, legger han til.
Vestre og regjeringen står på sitt
Vestre har så langt ignorert de nærmest fortvilte innspillene fra næringslivet, og står fast på fastprisavtalene.
– I vårt forrige møte var han veldig lite lysten på å se på andre tiltak nå. Jeg mener bestemt at det haster, sier Sigurdsen.
Næringsministeren sier han forstår at bedrifter er bekymret.
– Jeg har stor forståelse for at mange er urolige. Vår viktigste jobb er å trygge norske arbeidsplasser, sier Vestre til NTB.
– Så har vi jobbet hardt for å få i gang fastprisavtalene på strøm. Nå kan bedrifter tegne korte avtaler til under 90 øre og lengre avtaler til under 70 øre. Jeg håper og tror at disse tilbudene blir flere og mer fleksible, sier han.
Vestre sier at regjeringen begynner å få kontroll på prisveksten og renta. Det viser at den stramme økonomiske politikken fungerer i møte med den største inflasjonen siden 1980-tallet, sier han.
– Vi har god dialog og regelmessige møter med partene om situasjonen for bedriftene. Jeg opplever at det er ganske stor enighet om at vi nå må la fastprismarkedet få virke og at vi fortsatt må prioritere å få ned inflasjonen, sier Vestre.
Les mer:
Om konkurser og strømpriser: Hva ville Yngve ha sagt til Jonas?
Bestill fra Document forlag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document:
Bli med på møtet: