Russlands president Vladimir Putin i samtale med sjefen for Gazprom, Alexei Miller. Foto: Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Russland eksporterte 45,5 prosent mindre gass til land utenfor tidligere Sovjetunionen i 2022 sammenlignet med året før, opplyser Gazprom.
Enkelte har hevdet at russisk økonomi er mer eller mindre uberørt av krigen og sanksjonene som er innført mot Russland.
Men ifølge den russiske gassgiganten Gazprom ble det eksportert betydelig mindre gass i 2022 enn i 2021, og nettopp gasseksporten er en helt sentral del av Russlands økonomiske fundament.
På en konferanse i forrige uke erkjente Gazproms toppsjef Aleksej Miller at selskapet har hatt et «svært, svært vanskelig år» som følge av det han omtalte som en total endring i energimarkedene i kjølvannet av krigen i Ukraina.
Gazprom står for 11 prosent av verdens produksjonen av naturgass og kontrollerer de største gassreservene i verden.
NTB-AFP melder om saken.
I 2021 var russisk gasseksport på 100,9 milliarder kubikkmeter gass til land utenfor Samveldet av uavhengige stater (SUS) i 2022. I 2021 lå volumet på 185,1 milliarder kubikkmeter.
Produksjonen av gass har falt med 20 prosent til 412 milliarder kubikkmeter i løpet av fjoråret, opplyser selskapet mandag.
Tidligere var Europa Gazproms største eksportmarked, men her har eksporten sunket dramatisk som følge av invasjonen av Ukraina.
Prøver å selge mer til Kina
Russland har forsøkt å kompensere eksporttapet til Europa med å selge mer til land som Kina. Gazproms toppsjef Aleksej Miller bekrefter at det er solgt mer til Kina, men han oppgir ikke hvilke mengder det er snakk om, og heller ikke hvilke priser.
– Fra 1. januar er vi på et grunnleggende nytt nivå i gassleveranser til Kina, sier han.
Russland har ikke rørledninger som gjør det mulig å transportere gass fra feltene i Vest-Sibir og Arktis til Kina, slik at det totalt sett blir vanskelig å selge like mye til Kina som man før solgte til Europa.
Nye rørledninger i øst
For rundt ti år siden begynte Russland å bygge ut nye gassfelt og en ny rørledning for å kunne forsyne Kina med gass. Den første gassrørledningen ble tatt i bruk i 2019, og nå planlegger Russland å bygge enda en.
I desember innviet president Vladimir Putin et gassfelt øst i Sibir som innebærer at Russland kan øke eksporten til Kina noe. Men det er et åpent spørsmål hvor mye kineserne er villige til å betale.
Bestill fra Document forlag:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».