Koronavarianten BQ. 1.1. utgjør nå de fleste smittetilfellene i Norge.

Dette er en virusvariant som i høyere grad kan smitte folk som er vaksinert, eller som tidligere har blitt smittet, skriver VG.

– BQ. 1.1. er den hyppigst forekommende virusvarianten nærmest «overalt» nå. Den klarer å spre seg nettopp fordi den ikke stanses så godt av vaksinen eller boosteren, forklarer immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland.

– Det er logikken her – den sprer seg så raskt og effektivt når den er vanskeligere å stoppe med antistoffer, sier hun videre.

Med andre ord er det ikke lenger noen betydelig beskyttelse å få fra den omstridte koronavaksinen.

Det bekreftes i en studie fra University of Texas Medical Branch, publisert i Nature Medicine.

Det er heller ingenting som tyder på et mer alvorlig sykdomsforløp for dem som smittes av varianten.

– Det er fortsatt risikogrupper som definitivt ikke ønsker å bli smittet av covid, men generelt er det liten grunn til mer bekymring. Det er irriterende at viruset kommer i nye varianter, slik at vi stadig risikerer å bli smittet, men symptomene på infeksjon med BQ. 1.1.-viruset skiller seg ikke fra tidligere omikron-varianter, sier Spurkland.

Etterspørselen etter uvaksinert blod et økende problem for sykehusene

Fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, som tidligere har stresset det faktum at det var uhyre viktig for alle å vaksinere seg, inntar nå en langt mer tilbaketrukket holdning.

–  FHI forholder seg nokså rolige så lenge det ikke dukker opp en variant som både sprer seg bedre enn tidligere og som gir mer sykdom. Vi er altså ikke bekymret for BQ. 1.1-varianten, men følger med på den og andre varianter, sier Aavitsland.

Ved å tilby vaksine til flere kan noe av smitten stanses i vinter, skrev Helse- og omsorgsdepartementet i slutten av november.

Nå er tonen en annen, og forskerne uttrykker forbauselse over hvor liten effekten av koronavaksinene er.

– Jeg og mange andre har nok blitt overrasket over hvor fleksibelt dette viruset er. BQ 1.1. og andre omikronvarianter er det vi på norsk kan kalle «immunitetsunnvikende». De er såpass forskjellige at antistoffene vi får etter vaksinasjon eller infeksjon, har relativt liten effekt, sier Spurkland.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er 70 prosent av alle amerikanske koronatilfeller den nye varianten, og symptomene beskrives som en mild influensa med forkjølelse og sår hals.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.