Europeiske børser har lagt et tungt år bak seg. Krigen i Ukraina får mye av skylden, i tillegg til kraftig inflasjon og økt styringsrente.

Ikke siden 2018, da handelskrigen mellom USA og Kina skapte uro i markedene, har europeiske børser hatt et så dårlig år, skriver Bloomberg fredag.

På årets siste handelsdag falt den europeiske indeksen Stoxx Europe 600 med 0,8 prosent fredag ettermiddag, slik at nedgangen i året som helhet ble på over 12 prosent.

Også i Frankfurt lyder nedgangen på 12 prosent, mens Paris-børsen nøyde seg med et fall på 9 prosent.

I London endte imidlertid indeksen FTSE 100 med en oppgang på 0,9 prosent for året som helhet. Landets energisektor nøt godt av økte energipriser. (NTB)

Den britiske energisektoren har altså klart seg bra som følge av høye energipriser, og dermed redusert nedgangen på børsen. Dette går på bekostning av befolkningen, som ikke har opplevd en lignende økonomisk krise på flere tiår.

Oslo Børs, som også har en stor andel selskaper som tjener godt på høye energipriser, opplevde en nedgang på rundt én prosent.

På grunn av den høye inflasjonen og de stigende rentene har allikevel børsåret vært elendig også for Oslo Børs og børsen i London. I Tyskland og Paris opplever man noe som kan beskrives som en økonomisk katastrofe på alle fronter.

Men allikevel er situasjonen enda verre på de amerikanske børsene, ifølge Bloomberg. Derfor setter enkelte sitt håp på Kina, som i stor grad ignorerer det vestlige fokuset på det grønne skiftet.

– Initially, Europe’s equity market rally was met with both bewilderment from some and ridicule from bears. But fiscal packages and the warmer weather have made believers, and now there is a speculative build on improving growth hopes for China, sier Stephen Innes fra SPI Asset Management.

Wall Street endte med den største nedgangen siden finanskrisen for 14 år siden. Da de amerikanske børsene stengte fredag, var det klart at S&P 500-indeksen falt med 19,4 prosent i 2022. Biden-regimets hodeløse pengebruk og energipolitikk har trolig en stor betydning for børsfallet.

Innes sier videre at mange eksperter tviler på at EU-markedene er i stand til å oppfylle Den europeiske sentralbankens utfordring om å bekjempe inflasjonen.

Inflasjonen er forårsaket av langt flere faktorer enn krigen i Ukraina. Massiv pengetrykking i USA, etterdønninger etter koronatiltak, esende stater og ikke minst en priskrise som en direkte konsekvens av det grønne skiftet fører Europa mot en potensiell økonomisk katastrofe. Da snakker man om en dramatisk forsterkning av den krisen som allerede har manifestert seg i så å si alle europeiske land.

Strategene forventer en mild oppgang i europeiske aksjer neste år, skriver Bloomberg. Men andre har hevdet at krisen trolig vil bli langt verre neste år, siden viktige industriland som Tyskland trolig må starte neste vinter uten fulle gasslagre.

Ifølge NTB er det frykt for økonomisk tilbakegang som preger markedene på vei inn i 2023.

Selskaper tilknyttet energisektoren er naturlig nok de som har lykkes best i år. På bunnen finner vi varehandel og eiendomsmarkedet.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!


Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.