Statsminister Jonas Gahr Støre under finansdebatten i Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sterk tro på sin egen politikk, og på at Norge kommer styrket ut av dagens krise. Han mener selv at det han står for, betyr trygghet.
I torsdagens finansdebatt la Støre frem sitt syn på Norge og verden, og hvordan han mener dagens problemer bør løses.
NTBs Bibiana Piene melder om saken:
– Er det mulig å gi folk trygghet? Mitt klare svar er ja, sa Støre i finansdebatten i Stortinget torsdag.
Han la til:
– Men da kan vi ikke ta sjanser. Vi har ikke råd til den formen for økonomisk kreativitet som andre partier bedriver. Vi må gjøre det vi vet virker, og vi må unngå økonomisk bråstopp.
Ifølge Støre følger hans regjering nå en plan som vil lykkes:
– Vi har en plan, og den følger vi. Jeg har tro på at vi kommer styrket ut av dette, sa Støre og framholdt at regjeringen har lagt fram det mest omfordelende statsbudsjettet på flere tiår.
– Vi har en stor velferdspakke i en krevende tid, og en mer aktiv nærings- og klimapolitikk, slo statsministeren fast.
Skyts fra Høyre og FrP
Finansdebatten varer som regel ut i de små timer før budsjettet vedtas. I tur og orden kom opposisjonen til orde med sin kritikk av budsjettet, og den var uvanlig hard.
Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg rettet pekefingeren mot Støre og kritiserte regjeringen for en politikk som hun hevder fører til bråbrems i investeringer, særlig innen oppdrettsnæringen og kraftutbygging.
– Vi har fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi. Vårt mål er å komme gjennom krisen med Europas laveste ledighet, repliserte Støre.
FrP-leder Sylvi Listhaug rettet skytset mot regjeringens utsettelse av all oljeleting i nye områder, den såkalte 26. konsesjonsrunden, fram til 2025.
– Hva vil du si til oljearbeiderne som nå føler seg sveket av Arbeiderpartiet? spurte hun.
Listhaug fortsatte:
– Vi skal ha et høyt og stabilt aktivitetsnivå. Vi kommer til å ha nye runder med letelisenser i 2023, -24 og -25, svarte Støre, som også pekte på at om få år vil mange av oljearbeiderne trenges i utviklingen av havvind.
Mange vil reagere på at det er påfallende liten, nærmest fraværende, debatt om poster som bistandsbudsjettet, milliardene som brukes på såkalte klimaformål og de galopperende kostnadene knyttet til innvandring og integrering.
Les også:
Bestill de nye bøkene fra Document forlag:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: