Kinas president Xi Jinping møter USAs president Joe Biden på Bali, Indonesia. (AP Photo/Alex Brandon)

Det var ingen umiddelbar kald og fiendtlig tone da Kinas president Xi Jinping mandag møtte sin amerikanske motpart Joe Biden på Bali. Xi understreket at forholdet til USA er viktig.

De to lederne møttes på sidelinjen av G20-toppmøtet, og Xi tok til orde for å styrke forholdet mellom Beijing og Washington, et forhold som har blitt stadig kjøligere de siste årene.

NTB-AFP-AP melder om saken.

– Jeg er villig til å ha en oppriktig og dyptgående meningsutveksling, sa den kinesiske presidenten.

Biden understreket at de to har et felles ansvar for å bevise at USA og Kina kan «håndtere sine mange forskjeller».

Enkelte vil oppfatte det som en forsiktig ustrakt hånd fra Kina, og et ønske om å heller trappe ned enn opp den tøffe tonen som si senere tid har vært mellom landene.

Tøff tone?

Biden på sin side lovet før møtet å legge an en tøff tone overfor Xi, og det var på forhånd lave forventninger til møtet mellom de to lederne.

De to har møtt hverandre flere ganger tidligere, men ikke siden Biden ble president.

Forholdet mellom USA og Kina har den siste tiden vært preget av rivalisering, samt gjensidige utfall mot motparten. Både krigen i Ukraina og spenningen knyttet til Taiwan er saker der de to landene har ulike ståsteder.

Mange rundt om i verden vil trekke et lettelsens sukk om møtet mellom Kina og USAs ledere nå kan antyde et mindre, og ikke mer, spent forhold mellom de to atommaktene.

Et mektigere Kina 

Kina blir en stadig mer kraftfull nasjon i internasjonal poltikk. Både økonomisk om militært har landet tatt store steg for å styrke sin posisjon i sin del av verden.

Kinas politikk overfor naboer som spesielt Taiwan, men også Filippinene, Vietnam og andre, er noe USA ser på med stor bekymring.

En kilde i Det hvite hus opplyste søndag at Biden vil kreve «klare kjøreregler» i forholdet mellom de to land, for å unngå åpne konflikter.

Taiwan og Nord-Korea hete temaer

Forholdet til Taiwan var ventet å bli et tema under samtalen når de to lederne møtes på sidelinjen under G20-toppmøtet mandag, det samme var spørsmålet om Kinas forhold til Nord-Korea.

Biden ba trolig Xi legge press på Nord-Korea for å bremse landets atomvåpen- og rakettprogram, men det er ikke kjent hvilket svar han i så fall fikk.

Mange oppfatter at det å øve et visst press på Nord-Korea kan være en «rimelig pris» å betale for Kina for å sikre et noe bedre forhold til USA.

Eneveldig leder

Xi sikret seg nylig en tredje presidentperiode og framstår nå som en av de mektigste kinesiske lederne på lenge. Hans regime bærer mer og mer preg av et eneveldig styre, uten opponenter.

I møet med Joe Biden er Xi trolig opptatt av å ta opp det tette militære samarbeidet mellom USA og Taiwan, som Beijing anser for å være en del av Kina.

Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til kraftig økning i prisene på energi og matvarer, blir ventelig også tema når de to lederne møtes.

Putin uteble

Kina støtter ikke den russiske krigføringen, men har høstet kritikk fordi landet ikke slutter opp om sanksjonene USA og Europa har innført mot Moskva. Landet beskyldes for å forsøke å «spille på flere hester» i konflikten.

Russlands president Vladimir Putin deltar ikke under G20-toppmøtet, men har sendt sin utenriksminister Sergej Lavrov.

Kilder opplyste til AP at Lavrov ble innlagt på sykehus for hjertesjekk kort tid etter ankomst, men dette avviser russisk UD.

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.