Kremls talsperson Maria Zakharova. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Forholdet mellom Norge og Russland er på bunnpunktet, sier talspersonen for Kreml. Norge kritiseres blant annet for å ha økt beredskapen.

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet kommenterte den økte beredskapen i Norge på en pressekonferanse i Moskva.

NTBs Marie De Rosa og Snorre Schjønberg melder om saken.

Zakharova rettet kritikk mot at det hun hevder er utenlandske baser i Norge.

Hun sa at forholdet mellom Russland og Norge har «nådd et bunnpunkt». Skylden for dette la hun utelukkende på Norge. Russland har ingen skyld i dette, ifølge talspersonen for Kreml-regimet.

Ifølge Russland er det ødeleggende for relasjonen at Norge øker sin beredskap. Man kommer ikke inn på hva som er årsakene til at beredskapen økes i Norge og andre land med grense mot Russland.

Utspillet fra Kreml møtes med følgende nokså oppgitte svar fra norsk side:

– Norge er ingen trussel mot Russland. Det vet russiske myndigheter. Mye av det russiske myndigheter sier og foretar seg nå, må tolkes i lys av at de gjør det de kan for å skape uro og splid i vestlige land. Det er Russland som har invadert et naboland og startet en krig. At Norge styrker sin beredskap, er ikke en trussel mot Russland, heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementet i Oslo.

Ingen politisk kontakt med Russland

I et intervju gjort med NTB før uttalelsene fra Moskva kom, fremhever utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge må forholde seg til at Russland er vårt naboland.

Huitfeldt sier at det per nå ikke er noen politisk kontakt mellom Norge og Russland, og at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sist snakket med Vladimir Putin da Støre og Huitfeldt møtte utenriksminister Sergej Lavrov i FN.

Hun påpeker at det fra den russiske utenriksministerens side ikke ble åpnet for noen samtale som kunne bedret forholdet:

– Men han ønsket ikke noen dialog rundt Sikkerhetsrådets bord. Han kom, leverte sitt innlegg og gikk igjen med en gang. Så har vi jo kontakt på diplomatisk nivå. Vi har også kontakt for eksempel når det gjelder det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, og søk og redning og andre spørsmål. Og så er det jo direkte kontakt gjennom Forsvarets operative hovedkvarter og nordflåtens hovedkvarter, sier Huitfeldt til NTB.

Hun understreker at det er viktig å ha direkte kontakt mellom de militære, så man kan unngå misforståelser.

– Det er viktig for oss. Vi arrangerte den største Nato-øvelsen i løpet av året, og det var ingen overraskelser der, fordi vi var så forutsigbare og åpne, og vi inviterte russerne til øvelsen, og de ønsket ikke å delta. Men det er kontakt på forsvarssiden, og det er viktig, sier utenriksministeren.

Putins propagandakrig

På spørsmål om hva hun tror om forholdet mellom Norge og Russland på sikt, svarer Huitfeldt slik:

– Det er litt for tidlig å si nå. Det er klart at det blir viktig. De er i vårt nabolag uansett, så vi må jo forholde oss til det, sier Huitfeldt.

Norge og andre vestlige land har poengtert at Putin driver en heftig propagandakrig, der målet er å få støtten til Ukraina til å bli redusert eller opphøre.

Utenriksminister Huitfeldt tror den propagandaen som ustanselig strømmer fra Kreml, har begrenset gjennomslag, og viser til at Russland har minimal støtte:

– Jeg syns jo avstemningen i FNs hovedforsamling viste at det er veldig stor støtte til det som er vår holdning i denne ulovlige angrepskrigen. Så det er veldig få som tror på denne propagandaen og tror det er nazister nå som styrer Ukraina. Det blir jo helt absurd. Det er sånn at når de får en anklage, så svarer de med en annen løgn. Det er sånn hans propagandamaskineri fungerer. Det er den jobben hans folk gjør, avslutter Anniken Huitfeldt.

 

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.