15 EU-land krever makspris på gass, men har foreløpig ikke blitt hørt. Nå ber EUs energiministre om at olje- og gasselskaper deler overskuddet sitt.

EUs energiministre ble fredag enige om tre krisetiltak som skal dempe effekten av skyhøye strømpriser i Europa.

– Avtale! melder det tsjekkiske formannskapet på Twitter få timer etter at EU-landenes energiministre møttes til et ekstraordinært møte i Brussel. (NTB)

Krisetiltakene er følgende:

* Obligatorisk reduksjon i strømforbruket.

* Inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader.

* Et «solidaritetsbidrag» fra olje-, gass- og kullselskaper.

Spørsmålet er selvsagt om utenlandske selskaper som ikke er statseide vil akseptere dette. Det er også verdt å merke seg at EU vil straffe selskaper som produserer strøm billig.

Flere EU-land, deriblant Frankrike, vil at politikerne skal bestemme hva gassen koster. Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterte pristak på gass med Frankrikes president Emmanuel Macron onsdag, ifølge Dagens Næringsliv.

– Samarbeid mellom Norge og EU for å stabilisere gassmarkedet var et viktig tema i samtalen. Et generelt pristak på gass var en del av denne diskusjonen. Fra norsk side ga vi uttrykk for at det var viktig å unngå løsninger som har utilsiktede konsekvenser, skriver statssekretær Tale Jordbakke til DN.

Den norske regjeringen har flere ganger advart mot en makspris på gass.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB onsdag.

De får støtte fra EU-kommisjonen, som nøyer seg med at de har foreslått en makspris på gass fra Russland.

Men kommisjonen vil altså ta grep for å få ned prisen på gass som importeres via rørledninger fra «pålitelige partnere». Norge og EU har satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe med tiltak for å få ned energiprisene og stabilisere energimarkedet i Europa.

Energikommissær Kadri Simson understreker at EU-landene må skille mellom Russland og «pålitelige handelspartnere».

– Vårt svar er klart: Vi må ha et pristak på all russisk gass, ikke bare rørgass, men også LNG. Når det gjelder de partnerne vi kan forhandle med, så må vi forhandle med dem om priskorridorer, sa Simson til pressen før møtet.

Om gasslekkasjene i Østersjøen er EU klare på at det dreier seg om en villet handling.

– Det er med stor sannsynlighet snakk om en villet handling. Vi ser det som usannsynlig at det er noen andre enn en stat som har hatt kapasitet til å gjennomføre dette uten å bli oppdaget, sa Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar på vei inn til møtet fredag formiddag.

De fleste retter mistanken for ødeleggelsene av Nord Stream 1 og 2 mot Russland. Det er dog ingen som kan si dette med sikkerhet ennå.

Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.