Det var kø for å komme inn på publikumsgalleriet på Stortinget foran dagens «hastemøte». Men selv om det ligger mer enn 94 forslag på bordet, og Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) forbereder Norge på en tøff høst, er det svært lite som taler for at Stortinget vil vedta noe substansielt. Utenlandskablene vil fortsatt garantere høye strømpriser.
Stortingsdebatten overføres direkte på Stortingets egne sider, men når denne skjer samtidig med bisettelsen av Dronning Elizabeth, blir nok ikke seertallene der så høye. Det er synd, for jeg tror om at flere hadde tatt seg tid til å følge stortingsdebattene over tid, og ikke bare latt seg fore med småsnutter i mediene, ville flere ha sluttet seg til blant annet dagens demonstrasjon. Debattene på Stortinget er ofte et skuespill, og i dag tenderer den mot betegnelsen en «gresk tragedie».
Politikerne bryr seg ikke om at så mange som 620 tusen mennesker har meldt seg inn i Facebook-gruppen Vi som krever billigere strøm. De vet godt at folk foretrekker å krige fra tastaturet. Hadde derimot bare fem prosent, altså 30.000 mennesker, møtt opp for å si sin høylytte mening direkte til politikerne, ville de kanskje ha reagert mer enn det de nå ser ut til å gjøre.
Politikk handler om makt, men enn så lenge har ikke folk forstått at det kun når politikerne ser store folkeansamlinger som protesterer i gatene, at de blir hørt, for er det noe politikere frykter er det store folkemengder.
– Høsten blir tøff
Hvis noen hadde trodd at Olje- og energiminister Terje Aasland skulle komme opp med hyggelige og oppmuntrende råd til folket, da han i dag holdt sin kriseredegjørelse, må tro om igjen.
– På lang sikt er det bare tre tiltak som virkelig monner for å bedre situasjonen i den norske kraftforsyningen – mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av energien vår, sa Aasland i sin redegjørelse for Stortinget om strømsituasjonen.
Han sier at vi «må erkjenne at denne høsten blir tøff».
– Men folk skal være helt trygge på at vi vil stille opp så lenge denne krisen varer, og tar grep for en sikrere strømforsyning her og nå, sier Aasland.
Han presenterte ikke nye konkrete tiltak for å håndtere strømkrisen, men viste til mye av det regjeringen allerede har gjort. (NTB)
Ønskekonserten
Jeg brukte selv ikke mye tid på å følge debatten, men det lille jeg så minnet meg om radioprogrammet Ønskekonserten. Gode ønsker og kjente og kjære toner til dine egne, men intet som kan vekke folk fra Tornerose-søvnen.
Komiteene bestemmer
Den som tror at dagens møte vil bringe noen løsninger allerede i dag, må altså tro om igjen.
Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap), ber de folkevalgte sikre en forsvarlig behandling av de mange strømforslagene.
Flere av de folkevalgte har tatt til orde for at de i alt 94 forslagene som ble lagt fram mandag, skal hastebehandles.
Men det advarer Næss mot.
– Det viktigste er å sikre en grundig og forsvarlig behandling av alle forslagene, sier hun til NTB.
Ifølge Næss blir ikke alle forslagene oversendt energi- og miljøkomiteen, men kan også bli fordelt til andre komiteer, som næringskomiteen og finanskomiteen.
Deretter blir det opp til komiteene å avgjøre hvor raskt forslagene skal behandles og når en innstilling kan være klar.
– Etter valg av saksordfører legger hun eller han fram forslag til framdrift som behandles av komiteen. Behandling i Stortinget bestemmes av presidentskapet etter forslag fra komiteen, sier hun.
Fra Stortingets talerstol erkjente Næss at strømprisene er uakseptabelt høye, men advarer mot å ta grep som gjør situasjonen enda verre for folk.
– Mange spør seg hvorfor staten ikke bare betaler tilbake det den får i økte strøminntekter. Svaret er at den i stor grad gjør det, sier Næss, som viser til at utgiftene neste år til strømstøtte, forsvar og flyktninger vil øke mer enn statens inntekter. (NTB)
Køer
Det var tilløp til kø for å komme inn på publikumsgalleriet til mandagens debatt.
Kø var det også på andre siden av gaten. Den køen var betydelig lengre. Der sto minst et hundretalls mennesker, svært mange av dem av utenlandsk avstamning i kø for å komme inne på DnBs filial. Kanskje de har forstått at høsten blir lang og tøff, og at bankene nødvendigvis ikke er det tryggeste sted å oppbevare sparepengene.
En melding som folk bør notere seg kom på NTB kl 11:37 mandag:
Etter litt over to timers handel hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,2 prosent mandag. De fleste omsatte aksjene viste rødt fra start.
Dermed fortsetter nedgangen fra forrige uke på Oslo Børs. Hovedindeksen avsluttet fredag med et kraftig fall på 2,43 prosent, og gjennom uken falt hovedindeksen med over tre prosent.
Mandag formiddag raste børsverdiene på de største selskapene. Oljeselskapene gikk kraftig tilbake, Equinor falt med 4 prosent, Aker BP med over 6 prosent og Vår Energi mer enn 8 prosent. På samme tid falt oljekursen med 0,69 prosent og et fat nordsjøolje ble omsatt for like i overkant av 90 dollar. (NTB)
Les også:
Mer grønn galskap: LKAB skal elektrifisere gruvedriften i Kiruna