Venstre og MDG er positive til EU-kommisjonens forslag om en «solidaritetsskatt» for søkkrike olje- og gasselskap. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er heller ikke negativ til forslaget, men FrP avviser det blankt.
– Store olje-, gass- og kullselskap har gigantiske overskudd. De må betale sin del – de må gi et krisebidrag, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en tale til EU-parlamentet onsdag.
Ursula von der Leyen kunngjorde onsdag at EU og Norge har satt ned en felles arbeidsgruppe som skal se på mulighetene for lavere gasspris.
Støre positiv
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) påpeker at «solidaritetsskatten» er noe EU-kommisjonen ønsker for EU, som Norge ikke er medlem i. Han mener forslaget minner om måten Norge skattlegger næringen i dag.
– Norge har høy beskatning av energiselskaper som bidrar til vår velferdsstat, sier han.
NRK skriver at EUs krisetiltak ikke er del av EØS-avtalen som Norge er bundet av. (NTB)
EU og von der Leyens forslag til en «kriseplan» for energimarkedet går ut på å kreve inn et såkalt solidaritetsbidrag fra Europas olje- og gasselskaper.
Forslaget går ut på at selskapene deler en andel av fortjenesten over et visst nivå med EUs medlemsland i form av en slags skatt. Pengene skal gå til å hjelpe husholdninger og bedrifter.
Støre stiller seg positiv til å samarbeide med EU om å stabilisere gassprisen i Europa, men har avvist et pristak på gass. (NTB)
Ber Støre avvise EU
FrP mener regjeringen umiddelbart må avvise EUs forslag.
– Jeg er sterkt bekymret for at regjeringen nå begynner å gi etter for presset fra EU, sier partiets energipolitiske talsperson, Marius Arion Nilsen.
Han viser både til «solidaritetsbidraget» og forslaget om et pristak på gass, som flere EU-land har stilt seg bak. Norge er i dag den største gasseksportøren til Europa.
Frps energipolitiske talsmann, Marius Aron Nilsen er likevel bekymret. Han mener Norge må bruke den felles arbeidsgruppen med EU til å ta avstand fra disse forslagene.
– FrP krever at regjeringen nå setter opp noen stolper og gjennom møtene i den nedsatte arbeidsgruppen avviser ethvert forslag fra EU som innebærer at selskapene på norsk sokkel ufrivillig må gi fra seg inntekter, sier Nilsen.
Venstre-leder Guri Melby mener på sin side at Norge må bidra der vi kan.
– Regjeringen kan ikke slamre igjen dører og si absolutt nei til et «solidaritetsbidrag» om det blir aktuelt. Norge tjener ufattelig godt på de høye energiprisene og må være svært ydmyke i møte med Europa om hva de mener vi bør stille opp med, sier Melby.
Hun minner om at Norge har fått krass kritikk for å håve inn penger på energikrisen som har oppstått i kjølvannet av Ukraina-krigen. «Norges profitt på krig i Europa er pinlig», skrev magasinet The Economist nylig.
– Vi kan mene det er et urettferdig bilde, men det er absolutt i vår egeninteresse å korrigere det bildet, sier Melby.
Venstre-lederen gir regjeringen ros for å ha opprettet en felles arbeidsgruppe med EU, men er samtidig kritisk til at Norge ikke var representert på EUs energikrisemøte forrige uke.
– Det var jo ikke regjeringens feil, for vi er ikke medlem av EU. Men det viser konsekvensene av utenforskapet vårt, sier Melby.
Også MDG er positive til ideen om «solidaritetsbidrag».
– Støre bør legge på bordet at også han vil innføre en solidaritetsavgift på salg av olje og gass. Pengene som hentes inn gjennom avgiften, bør inn på EUs nye solidaritetsfond, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg til NRK.
Les også: