– Norge må godta større naturinngrep for å få mer vindkraft, sier Erna Solberg (H), som har vært i Fauske og talt vindkraftindustriens sak. I to intervjuer med henholdsvis Aftenposten og NRK langer hun ut mot Motvind og andre som kjemper mot vindkraft. Ingen spør om det ikke er hun som har gitt subsidiejegerne i vindkraftindustrien for stor makt.
Mens folk flest har problemer med å betale strømregningene vindkraftindustrien og kunnskapsløse politikere har bidratt til å pådra oss alle, har muligens Erna Solberg latt seg beruse av meningsmålingenes Høyre-vind. Hun er nok også fornøyd med at vinden, som alltid, blåser på toppene.
Denne gang er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som får folkets motvind midt i fleisen, men Erna Solberg blåser i det. Hun stoler tydeligvis på at folk flest har like dårlig hukommelse som store deler av pressen. Annerledes kan man ikke tolke hennes uhemmede argumentasjon for større naturødeleggelser og mer vindkraft, altså mer av det som har ført hele Europa inn i den verste krisen siden annen verdenskrig.
NRK var først ute med Erna Solbergs gråtekoneri.
Bakgrunnen?
Kommunene Fauske og Sørfold ville ikke konsekvensutrede etableringen av et vindkraftanlegg.
Et anlegg som var avgjørende for at selskapet Blastr Green Steel skulle investere mellom 20 og 50 milliarder kroner i det de omtaler som grønn stålproduksjon.
Selskapet skrotet planene sine i Norge og planlegger nå for fullt etablering i Finland.
Et industrieventyr som ifølge Bodøregionens Utviklingsselskap kunne ført til mellom 80 og 140 millioner kroner i direkteinntekter til to kommuner.
I tillegg til skatteinntekter fra over 1.000 arbeidsplasser. (NRK Nordland)
Først får bedriften god plass av NRK til å slå om seg med «varmluft» (hot air):
– De som er mot vindkraft, kommer med veldig kraftige utsagn, og de er nesten utelukkende på feil basis. Det er veldig mye bevisst feilinformasjon. Det er skremmende hvordan et mindretall kan styre en diskusjon på denne måten og skremme politikerne bort fra å ta de beslutningene jeg innerst inne tror de gjerne ville tatt, sier Dag Moxnes, daglig leder i Blastr Green Steel. (NRK Nordland)
Grønt gras
Merk dere navnet Moxnes. Flere med samme familienavn har gått sammen i selskapet Grønt Gras AS, som eier 37,107 prosent av Blastr Green Steel. Resten av aksjene kan spores til selskaper som eies av den kjente og omstridte vindkraft- og batterigründeren Tore Ivar Slettemoen, og til havvindinvestoren Harald Dirdal.
Så slipper Solberg til med et argument som hun vet svir for mange norske kommunetopper: Robek-listen.
Erna Solberg peker på det hun omtaler som et tankekors. Industriprosjektet kunne ha bidratt til å løfte Fauske kommune ut fra robek-listen.
– Det å si nei til dette syns jeg ikke er framtidsrettet for verken kommuneøkonomien eller utviklingen, sier hun.
Nei, dét syns selvsagt ikke hun som sto i spissen for og administrerte både tilknytningen til ACER (les: utenlandskablene), som beredet grunnen for den strømkrisen vi – det vil si det norske folk, ikke hun og hennes gelikere i de fleste andre partier på Stortinget – står midt oppe i. Vi tipper Erna Solberg aldri har tatt seg tid til å lese Kent Andersens to klimabøker eller noen av hans tallrike artikler om vindkraftbaronenes lek med amatører i norsk politikk, men her er syntesen:
Faktum er at Norge aldri trengte vindkraft. Vi hadde mer enn nok vannkraft allerede, og mye mer å gå på, men den mektige vindkraftindustrien ville aldri tillate at Stortinget satset på vannkraft. Det tjener jo ikke de internasjonale vindkraftbaronene noe på. (Kent Andersen, Document. 21.10.21)
Grønn motstand
Heldigvis finnes det «grønne politikere» som har gjennomskuet Erna Solberg og hennes venner i vindkraftlobbyen.
Industriaktøren Blastr Green Steel har valgt å skygge av banen etter at motstanden mot vindkraft ble for stor på Fauske og i Sørfold. Nå ser aktøren heller til Finland. Det viser at aktøren kanskje ikke var så seriøs, mener nestleder for Motvind Salten, Leif Arild Nygård.
Den planlagte stålfabrikken ville krevd seks terrawattimer med strøm, tilsvarende hele Salten sitt kraftoverskudd, altså nok til å forsyne 375.000 husstander med et gjennomsnittlig strømforbruk. (Bodø NU – betalingsmur)
Nygård er lokalpolitiker i Sørfold kommune, der hele kommunestyret, også de to fra Høyre, sa blankt nei til den før nevnte konsekvensutredningen. I Fauske var det ikke stort likere, ROBEK-liste eller ei:
Riktignok sa to av fem Høyre-representanter i Fauske kommunestyre ja til en utredning om vindkraft. De var de to eneste i et kommunestyre på 29. Samtidig sa tre Høyre-representanter nei, til tross for at kommunedirektøren hadde anbefalt en slik utredning. (Aftenposten)
Dette er bare to av mange flere kommuner (Kvinesdal og Eidskog, blant andre) som nylig har sagt nei til lovnadene om gull og grønne skoger fra vindkraftbaronene. De toneangivende mediene gir nå Erna god plass til å rakke ned på folkelig motstand mot det mange kaller «fuglekvernemaskiner» i stedet for å spørre om hun ikke angrer på sin satsing på ACER, vindkraft og utenlandskabler. Men det er det vel liten vits i. Hennes og Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup har jo for lengst sagt det haster med å knytte Norge tettere til EU.
Avslutningen på hennes intervju med avisen som en gang i tiden reklamerte med at den ga solid bakgrunn for egene meninger, taler sitt tydelige språk om Ernas syn på folkestyret og folkets mening:
Solberg tror det ble slik da motstanden lokalt ble så sterk.
– Når det ble klart at det uansett ikke ville bli et flertall for, hvem ønsker da å være den som får all dritten? spør Solberg.
Sånn vil hun altså ikke ha det fremover. Mer natur må bygges ned for vindkraft, og aksjonistene må få mindre makt, mener Solberg. (Aftenposten)
Dette er Solbergs måte å kalle vindkraftfmotstandere for «deplorables» på. Likevel stiger partiet på meningsmålingene. Utrolig.
Klar beskjed fra Erna Solberg: – Vi må tåle flere inngrep i naturen (NRK Nordland)
Solberg tar til orde for større naturinngrep for å sikre mer vindkraft (Aftenposten – betalingsmur)
Les også:
– Så lett tyskerne lot seg forlede av virkelighetsfjerne drømmer!
Freyr får storkontrakt på batterier – uten å ha levert batterier. Et «eventyr»?