Denne historien startet for fire år siden på kirketrappen til en koptisk kirke i Egypt. 

Et forlatt spedbarn ble funnet utenfor kirken og presten var i villrede om hva han kunne gjøre. Han bestemte seg for å overlate barnet til et par som etter 29 års forsøk desperat ønsket å bli foreldre. 

Paret tok gledestrålende imot den lille gutten og oppdro ham som sin egen; de søkte om fødselsattest og ga ham fornavn og sitt efternavn: Shenouda Farouq Fawzy Boulos. De fikk Shenouda døpt, og en lykkelig liten familie oppdro ham i fire år i den kristne tro.

Boulos niese var imidlertid ikke fornøyd med situasjonen. Da hun innså at nu var det Shenouda og ikke hun som var onkelens juridiske arving, gikk hun til politiet og hevdet at gutten var et offer for menneskehandel. 

Sharia forbyr adopsjon, tillater omsorg

Egyptisk lov forbyr i samsvar med islamsk sharia, adopsjon, men tillater «takaful» – omsorg. Barn kan ikke gis fosterforeldrenes navn og de kan heller ikke på lovlig vis arve fosterforeldrenes penger eller eiendeler; de kan kun motta «gaver».

Påtalemyndigheten åpnet etterforskning og testene slo fast at Shenouda ikke var deres barn. Aktor erkjente at foreldrene hadde handlet med de beste forsetter, så Boulos ble ikke tiltalt. 

Boulos hadde i et velmenende, men uheldig forsøk på ikke å implisere kirken, opplyst at han hadde funnet spedbarnet på gaten, Aktor beordret at barnet skulle overleveres et barnehjem ettersom loven identifiserer ethvert barn som født muslim. En kristen familie kan derfor ikke gis omsorg for et foreldreløst barn. 

Navnet på gutten ble i februar 2022 offisielt endret fra koptisk «Shenouda» til det mer nøytrale «Youssef» (Josef). 

Vinket febrilsk for å oppnå kontakt

Etter mislykkede forsøk på igjen å få omsorgen for Shenouda, tok Boulos sosiale medier i bruk og fosterforeldrenes smerte over å miste gutten gikk viralt. De beskrev sin hjerteskjærende sorg og frykt for den lille guttens velbefinnende.  

Ytterligere forstemmende var det at foreldrene ble nektet å besøke gutten. Da de forsøkte å besøke ham så han dem gjennom et vindu og vinket febrilsk.

Egyptiske barnehjem er beryktet for å være følelseskalde og autoritære og på sosiale medier fikk foreldrene umåtelig sympati fra både muslimer og kristne. Det ble krevd at loven må endres slik at kristne tillates å adoptere.

At han ble funnet på en kirketrapp antyder at han er blitt etterlatt av en kristen mor, ingen muslim ville gjort det, blir det hevdet.

Watani International skriver at en rekke jurister har tilbudt seg å føre Shenoudas sak, men til dags dato er det høyst usikkert hvilken skjebne som venter den fire år gamle Shenouda.

https://twitter.com/elhasananas/status/1566897917654441984?s=20&t=8EMyra6QsVt9ivt7ZqYiyA

Les også:

Egypt: Elleve koptiske kirker «tok fyr» i løpet av to uker

Kopterne – den første kristne menighet

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.