Flere svenske strømselskaper vurderer muligheten for å si opp flerårige faste strømkontrakter som allerede er signert. Strømselskapene viser til force majeure, til tross for at de nettopp har fått innvilget en støttepakke på 250 milliarder.
Flere strømselskaper ønsker å si opp lange, flerårige strømkontrakter med privatkunder med henvisning til force majeure-klausulen, melder Sveriges Radio Ekot.
Ifølge Energiinspektionens analytikere har enkelte strømselskaper allerede begynt å ensidig si opp inngåtte kontrakter med sine kunder, selv uten å referere til force majeure. Årsaken er at strømselskapene frykter at strømprisene kan bli høye i lang tid, og deres økonomi kan bli dramatisk påvirket.
Strømselskapenes begrunnelse skal være at krigen i Ukraina og den påfølgende gasskonflikten, som i stor grad presser prisene opp, derfor kan falle inn under force majeure-paragrafen, en uforutsett hendelse.
En villaeier som Document har vært i kontakt med forteller hvordan han ved årsskiftet signerte en femårskontrakt med strømselskapet sitt, som garanterte en pris på 0,67 svenske kroner per kWh. Nå truer selskapet med å si opp avtalen.
– Det är helt jävla orimligt! Då borde ju vi privatpersoner kunna göra likadant om priserna inte passar? Snacka om kaos och oförutsägbarhet vi vanliga människor står inför. Vi har tydligen inget att förhålla oss till vad gäller möjligheten att planera vår ekonomi, sier personen som også bekymrer seg for at strømselskapenes kontraktsbrudd vil få boligprisene til å falle enda mer.
Statsminister Magdalena Andersson er kritisk til strømselskapenes handlinger, som kommer etter at staten har lovet omfattende støtte til selskapene. Andersson mener at «situasjonen må ordnes opp».
– Precis de här bolagen har ju just fått 250 miljarder i likviditetsgarantier från de skattebetalare de nu vill säga upp elavtalen för, sier Magdalena Andersson til Sveriges Radio.
Det er ikke klart hvilke av Sveriges hundrevis av strømselskaper som etterforsker spørsmålet, men ifølge Ekots data er det store forskjeller mellom selskapene når det gjelder vilje og evne til å ta risiko.