Justisminister Emilie Enger Mehl kom med en oppsiktsvekkende kritikk av regjeringens eget notat før forhandlingene om Norges EØS-bidrag skulle begynne. Mehl kritiserte hemmelighold og mangel på åpenhet i EU-systemet og mener Norges bidrag – 27 milliarder – er for høyt.

Det er Filternyheter.no som kan fortelle at Mehl krevde en egen tilførsel til notatet utarbeidet av Anniken Huitfeldt.

I notatet Mehl kritiserer var det også innarbeidet innspill fra hennes egen partileder. Mehl var likevel ikke fornøyd.

«Teksten er ikke forankret, og jeg mener arbeidsprogrammet er så omfattende og førende for regjeringens internasjonale arbeid at det ikke kan behandles slik det foreligger. Jeg ber om at saken utsettes, og at utenriksministeren kommer tilbake til regjeringen med et nytt utkast til arbeidsprogram […]».

Dette er oppsiktsvekkende krass tale fra en ung statsråd til en samlet regjering. Mehl setter sine kolleger på plass, inklusive egen partileder.

Mehl mener Norge bidrag er for stort og at EUs prosesser hverken er åpne eller demokratisk forankret.

«en norsk målsetting om å rydde opp i de store demokratiutfordringene i EU, som påvirker norske borgere i stor utstrekning.»

«EU har over tid fått utstrakt kritikk for manglende åpenhet, hemmelighold, skjulte maktstrukturer og udemokratiske prosesser i sine lovgivende organ. Over flere år har EUs ombud rettet kraftig kritikk mot EUs ministerråd og EU-kommisjonen fordi prosessene hvor lover blir til er udemokratiske og utilgjengelige for vanlige innbyggere. Norge er bundet av en mengde EU-regler som har blitt til i disse lovgivningsprosessene. Jeg mener derfor vi bør se alvorlig på dette.»

Dette lyder nesten som et ekko av den gamle Nei-bevegelsen. Kritikken av EUs lukkede prosess har pågått i mange år. Lite har skjedd. Det er tydelig at Mehl mener Norge ikke skal øse ut penger på noe man ikke har kontroll over:

«et mål om nøkternhet og moderasjon i fremtidige forhandlinger om EØS-midler, primært at Norges bidrag til EØS-midler reduseres.»

Mehl etterlyser et nytt notat som kan bli «forankret».

Dette er milevidt fra Huitfelds syn på EU. Hun følger i Ursyla von der Leyens fotspor: -Aldri har vi stått sterkere.

Men det var før energikrisen slo inn.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.