Politi, blomster og Pride-flagg på åstedet etter terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022. Foto: Hanne Tolg.

Zaniar Matapours terrorangrep i Oslo 25. juni, der to personer ble drept og 21 skadet, er et tegn på at ekstreme islamister har skeive i sitt fiendebilde, sier strategisk analytiker i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) Siv Sørensen til NRK.

At angrepet skjedde under Oslo pride, er en av årsakene til at PST sier skytingen er et terrorangrep som trolig er rettet mot skeive.

– Etter angrepet er det tydelig for oss at fokuset på skeive fra ekstreme islamister er ytterligere aktualisert, sier Sørensen.

Hun sier også angrepet kan gjøre homofile mer terrorutsatt på grunn av en copycat-effekt.

Årsaken er at terrorangrep som får mye oppmerksomhet kan inspirere andre til å utføre terror. Det kan skje ved at de velger samme mål eller metode. Dette fenomenet ble blant annet observert etter at terroristen Brenton Tarrant angrep to moskeer i New Zealand i 2019.

I etterkant inspirerte Tarrant til flere terrorangrep, blant annet i Norge. Terrordømte Philip Manshaus forklarte under rettssaken at han følte seg utvalgt av Tarrant.

Det er flere personer i Norge som har evne og vilje til å begå terror, mener PST, som flere ganger har antydet at Matapour ikke var alene:

PST er imidlertid tydelig på at skytingen var et terrorangrep. Sikkerhetstjenesten mener at Matapour er en ekstrem islamist, og at flere var involvert i angrepet.

– Vi mener bestemt at det er ekstreme islamister som står bak dette, sa PST-sjef Roger Berg til NRK i juni. Han viste blant annet til dagen angrepet skjedde.

En drøy uke før terrorangrepet i Oslo hadde PST nedjustert trusselnivået fra ekstreme islamister, til tross for at Arfan Bhatti hadde postet et sitat på Facebook med oppfordring til å drepe homofile – noe PST ikke fikk med seg.

Sørensen forsvarer avgjørelsen med å vise til historikk:

– Burde PST ha kommunisert det tydeligere at skeive er et mulig mål for ekstreme islamister?

– Hvis du ser på antall angrep mot skeive og pride-arrangement opp mot antall gjennomførte og avvergede fra ekstreme islamister, så var det ikke noe som tilsa det, sier Sørensen.

Hun viser til PSTs graderte database over terrorangrep. PST har hentet ut tall for NRK som viser at skeive har vært målet i én prosent av terrorangrep i vesten utført av ekstreme islamister siden 2014.

Elleve muslimske land har dødsstraff for homofili, og dødsdommer med påfølgende henrettelser har skjedd flere ganger blant annet i Iran og i områder som har vært under kontroll av terrorbevegelsen den islamske staten (IS).

En rekke muslimer i Norge reiste til Syria for å slutte seg til IS mens de kontrollerte deler av landet. Analytikere i flere europeiske land har pekt på returnerte IS-krigenre som en sikkerhetstrussel.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.