Krisen som Tyskland er inne i, er en «historisk utfordring» og den vil ikke ta slutt på bare noen måneder, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz (SPD) mandag under en felles pressekonferanse med topplederne for partene i arbeidslivet.
Uttalelsen fra Scholz, som forbereder folk på vedvarende høye priser, falt etter et møte med lederen for landets største arbeidstagerorganisasjon DGB, Yasmin Fahimi, og sjefen for arbeidsgiverorganisasjonen BDA, Rainer Dulger.
Som følge av Ukraina-krigen har politikere, arbeidsgivere og fagforeninger til hensikt å jobbe tettere med hverandre, skriver Die Zeit.
Scholz møtte representantene for arbeidsgiverne og arbeidstagerne for å snakke om mulige tiltak mot prisutviklingen. Ifølge regjeringen er deres felles arbeid opptakten til en lengre prosess der man skal finne løsninger på problemene med inflasjonen. Målet skal være å forhindre eller dempe inntektstapene og samtidig unngå risikoen for en prisspiral.
Et redskap i verktøykassen til Scholz er emosjonell utpressing:
Det handler om å «utvikle en fellesskapsånd», sa statsministeren. «Vi kan bare komme oss gjennom krisen hvis vi holder sammen.»
Regjeringen innfører altså en korporativ modell for å hanskes med krigstider, og sier på en nokså manipulerende måte at dette ikke er tiden for politisk opposisjon. Kriger kan åpenbart også være hendige.
DGB-sjef Fahimi ordlegger seg på samme måte, og sier at en «felles kraftanstrengelse er nødvendig» i denne historiske situasjonen.
Stadig økonomisk vekst er ingen selvfølge lenger, sier BDA-sjef Dulger, og legger til at «vi har vanskelige år foran oss».
Det er ikke å ta munnen for full hvis Tysklands energikrise vedvarer. Allerede nå snakker man om hvor lenge og til hvilke tider på døgnet folk vil kunne regne med å dusje til vinteren.
Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!