Om få måneder kan den nesten ubegripelige skandalen være et faktum: Norske borgere og norsk næringsliv er i fare for å oppleve rasjonering på strøm. Den politiske inkompetansen har nådd et helt nytt nivå.
For to dager siden kom den første advarselen, da fra Statnett. Man kunne håpet dette var et enslig skremmeskudd. Men nå trykker også NVE på alarmknappen. For norske politikere er nå faktisk i ferd med å føre landet ut i tilstander man ellers finner i u-land.
Til tross for at Norge er et av de land i verden som fra naturens side er begunstiget med de største energiressursene i verden, både i form av vannkraft, olje og gass, kan det bli strømrasjonering til vinteren.
Tidligere denne uken skrev Document om Statnetts advarsler om dette:
Statnett advarer om strømrasjonering, men eksporten går for fullt
Ifølge NTB bekreftes nå denne frykten av flere fagetater:
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber Statnett om å utrede behovet for tiltak for å håndtere en svært anstrengt kraftsituasjon, opplyser de i en pressemelding.
Årsaken hevdes å være at magasinfyllingen i Sør-Norge er nær rekordlav, det er høye priser i Norden og høye gasspriser som preger kraftmarkedet i Europa.
Påfallende nok nevnes ikke den storstilte norske krafteksporten i denne sammenheng. Den er ikke på listen over årsaker i det hele tatt.
Norske myndigheter lar utrolig nok krafteksporten fortsette som før, til tross for at landet kan få alvorlige problemer med egen kraftforsyning.
Det er svært vanskelig å karakterisere det som annet enn fullstendig uansvarlig. Inkompetansen fremstår som total, både i den politiske ledelsen og i de store energiselskapene.
NVE-direktøren prøver riktignok å berolige offentligheten:
– Hovedscenarioet vårt er at det ikke blir rasjonering. Men vi lever i en tid der det uventede skjer hele veien. Så dette er ikke tiden for noen av oss til å være nonchalante og skråsikre, sier NVE-direktør Kjetil Lund til E24.
Lund tror at kraftprodusenter kjenner sitt samfunnsansvar og vil «holde igjen på vannet».
Problemet skal altså løses ved at nordmenn sparer strøm, ikke ved at myndighetene begrenser strømeksporten til Europa. Sentral-Europas behov for norsk strøm er visstnok viktigere enn vårt eget behov.
Man kan undres på hvilke motiver som ligger bak trangen til å få eksportert så mye norsk strøm som mulig, uavhengig av Norges egen forsyningssituasjon.
For selv om det ser ut til at de ansvarlige har mistet forstanden, er det trolig andre grunner ute og går. De kan umulig være så irrasjonelle som de nå virker.
Dessverre er ikke dette noe de store mediene interesserer seg for, hvilket er helt uforståelig. I stedet skrives det spalte opp og spalte ned med pjatt om såkalt grønt skifte, fornybar energi, Norges ansvar i verden osv.
Det vil være naturlig å spørre seg hva landets nåværende olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), foretar seg, stilt overfor perspektivet om kommende strømrasjonering.
Det vil være komplett umulig for ham og statsminister Jonas Gahr Støre å dukke unna ansvaret dersom en strømrasjonering bli realitet for norske velgere. Ingen vil være i tvil om hvem som har skylden for en slik misere.
En større politisk fallitt og fiasko for en norsk regjering kan man faktisk vanskelig tenke seg.
NTB opplyser at olje- og energiminister Aasland har bestilt en rekke analyser av hvordan kraftmarkedet nå fungerer. Akkurat det burde han kanskje visst noe om før han fikk jobben?
Disse analysene skal gi svar på hvorvidt det trengs ytterligere tiltak for å håndtere en situasjon hvor magasinfyllingen er svært lav.
Selv en barneskoleklasse kunne gitt ham svaret: Kutt ut strømeksporten fra i morgen og begynn å tenke på det landet og den befolkningen dere faktisk er valgt til å ivareta.
Les også denne:
Regjeringen med «det store grønne spranget» som vil ødelegge norsk industri
Sommerlesning: :
Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Har du ennå ikke lest denne, bør du gjøre det i sommer:
Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Husk å støtte Document, vi trenger ditt bidrag: