Nicaragua, en gang ett av venstresidens idealer i Latinamerika, er blitt et blodig undertrykkende regime under den gamle revolusjonslederen Daniel Ortega. Nå har regimet meldt seg ut av Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, etter at landets representant beskyldte Ortega for drap og undertrykkelse.

Utenriksminister Moncada kunne ikke finne et negativt nok ladet ord om OAS. Han landet på «monster».

Nicaragua trekker tilbake sine representanters krediteringer fra Washington, og den «beryktede organisasjonen» har nå ikke lenger kontor i Nicaragua, kunngjorde utenriksminister Denis Moncada søndag.

– Dens lokale hovedkvarter er blitt stengt, sa han.

Fra nå av er ikke Nicaragua lenger del av «dette monsterets svikefulle mekanismer, det såkalte permanente rådet, såkalte kommisjoner, såkalte møter, såkalte Amerika-toppmøter», uttalte Moncada.

– Vi kommer ikke til å delta i noen av enhetene i dette djevelske ondskapens verktøy som kalles OAS, sa han videre, og anklaget OAS for å være et redskap for USA. (NTB)

Det oppsiktsvekkende var at Nicaraguas representant i OAS for åpen mikrofon angrep sin egen regjering og beskyldte den for å ha drept 350 mennesker. Det var et stort prestisjetap for Ortega.

I mars i år ble Ortegas regjering kritisert av sin egen ambassadør til OAS. Arturo McFields kalte da sin egen regjering «diktatur». Han grep ordet i et nettmøte i OAS for å diskutere saker som ikke sto på agendaen, og begynte å snakke på vegne av det han sa var «over 177 politiske fanger og mer enn 350 mennesker som har mistet sine liv i landet mitt siden 2018».

– Å anklage mitt land for å være et diktatur er ikke lett, men å forholde seg taus og forsvare det som ikke skal forsvares, er umulig, sa McFields, som fram til da hadde forsvart Ortegas regjering mot kritikk fra OAS-medlemslandene. (NTB)

Ortega deltok i revolusjonen mot diktatoren Somoza i juli 1979 og satt allerede da i juntaen so. overtok. Han var en svoren marxist-leninist som hadde fått opplæring på Cuba under Castro. Ortega ble president allerede i 1985-1990, og ikke fra 2007 som NTB skriver. Hvis man tar med den revolusjonære epoken ser man at Ortega beskriver samme løpebane som Hugo Chavez og Castro: Autoritær sosialisme som utvikler seg til fullblods diktatur.

For å gjenvinne og beholde makten har Ortega utvidet maktbasen ved å alliere seg med den katolske kirken.  Det går ikke hjem hos venstresiden i Europa og USA. De senere har de repressive tiltakene blitt mer åpenbare. Demonstranter skytes ned, akkurat som i Venezuela.

Også Nicaragua er blitt en pariahstat, men Venezuela har en fordel Nicaragua ikke har: Det har olje.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.