North Sea Link er kabelen som kobler Norge til det britiske strømmarkedet. Før kabelen kom i drift sa kraftbransjen og våre politikere at det handlet om utveksling. Men det handler mer om ran på høylys dag.
Til tross for at magasinene i Sør-Norge snart er tomme, fortsetter eksporten av strøm til den engelske kysten for fullt. Den 722 kilometer lange kabelen til England har vært i drift i 194 av de 200 siste dagene.
Kabelen ble satt i prøvedrift 1. oktober 2021. Siden da har Norge eksportert 3,5 terawattimer (TWh) med vannkraft netto. Netto import på de få dagene importen har vært større enn eksporten er på samlet 0,5 TWh.
Noen dager har vi fått litt rabatt på strømmen, uten at forbrukerne har merket noe særlig til dette, skriver Europower.
«Rabatten» på 12 øre/kWh fra den importerte kraften fra England er ikke lett å få øye på i strømprisen på Sørlandet, som har en snittpris over døgnet på 1,79 kr/kWh.
I første omgang går denne rabatten til flaskehalsinntekter for Statnett (se lengre ned i artikkelen), så sånn sett går ikke fortjenesten direkte til sluttbrukeren av strøm.
Magasinene på Sørvestlandet kan sette ny bunnrekord de nærmeste ukene. Den forrige rekorden stammer fra 2003. Dermed kan vi forvente skyhøye strømpriser gjennom sommeren.
Olje- og energiminister Terje Aasland vurderer tiltak.
– Vurderingen vil inkludere flere tiltak som blant annet krav til magasinfylling, makspris på strøm, begrensning i eksport og statlig innkjøp av kraft, sier Aasland til Aftenposten/E24.
Avtalen med britene er bindende, men Aasland håper et krav til magasinfylling vil være innafor avtalens premisser. Men analytikere advarer.
– Minstefylling vil i sum gi høyere priser i snitt gjennom året. Produsentene mister fleksibilitet. De må holde igjen mer vann i magasinene, sier kraftanalytiker Olav Johan Botnen fra Volue Insight.
– Krav om minimum magasinfylling kan intuitivt virke fornuftig. Det er særlig i lys av dagens situasjon med lav fyllingsgrad og høye kraftpriser. Dessverre vil denne typen restriksjoner ha motsatt effekt og føre til høyere priser over tid, sier Aslak Mæland, direktør for kraftverksforvaltning i Statkraft.
Kabelen til England gir oss forsyningssikkerhet, det eneste minuset er at vi forbrukere må betale skyhøye strømpriser. Og statsråd Aasland er ikke bekymret.
– NVE følger situasjonen i kraftmarkedet tett, og ser ikke på situasjonen som anstrengt i dag, sier Aasland.
– Basert på statistiske data om tilførsel av vann til magasinene i de ulike regionene, magasinfylling, forventet forbruk og importkapasitet, karakteriserer Statnett situasjonen som normal, og at forsyningssikkerheten er god.
Men det er neppe forsyningssikkerheten som bekymrer «vanlige folk», men de historisk høye prisene, inflasjonen, matsikkerhet, tapte arbeidsplasser og politisk idioti.
Enveiskjøring i englandskabelen: Sender ut 70 ganger mer strøm enn den tar inn