Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) i spørretimen på Stortinget, Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre får hele 29,6 prosent i en ny måling, beste resultat siden målinger rett før valget i 2013. Senterpartiet er nede på svake 6,1 prosent. Svært mange Sp-velgere går nettopp til Høyre.

NTB skriver at Høyre har en oppgang på 3,8 prosentpoeng i den nye målingen fra Nationen og Klassekampen,.

– Dette er jo helt fantastiske tall. Det er en tilbakemelding fra velgerne som vi setter utrolig stor pris på, sier Høyre-nestleder Tina Bru til Nationen.

Som i flere andre målinger i senere tid faller Senterpartiet også her, med hele 3,6 prosentpoeng til 6,1 prosent oppslutning. Dette er noe av det svakeste partiet har sett av tall på svært, svært lenge.

– Det er krevende å styre i en tid preget av utrygghet og stigende priser og kostnader for folk. Våre velgere er utålmodige, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til Klassekampen.

Hun er ikke tydelig på hva man har tenkt å gjøre i den anledning.

Internt i Senterpartiet er det nå stor uro omkring utviklingen, og det snakkes om at det hele skyldes partiledelsens passivitet i spørsmål som strøm- og drivstoffpriser:

Lundteigen tar et hardt oppgjør med passiviteten i Sp-ledelsen

Mange Sp-velgere går til Høyre

Bakgrunnstallene i målingene viser at 13 prosent av dem som stemte Sp ved valget i fjor, nå ville ha stemt Høyre. For Ap gjelder det samme 10 prosent.

– Det tilsvarer en netto velgerovergang på 120.000 velgere. Det er det høyeste jeg har sett på noen måling i år, sier Johan Giertsen, redaktør for nettstedet Poll of polls.

Det handler med andre ord om en kraftig dreining fra rødgrønt til borgerlig i norsk politikk.

Samtidig vil mange finne det vanskelig å sette fingeren på hva det konkret er i Høyres politikk i senere tid som forklarer en slik velgerflukt i den retning, utover en generell skuffelse over Støres regjering og hva den har fått til.

Titusenvis av velgere som var misfornøyde med Erna Solberg som statsminister, vil nå etter ca. 7 måneder ha henne tilbake i den rollen, uten at hun har signalisert vesentlige endringer i noe av det hun står for.

For øvrig i målingen får regjeringspartner Arbeiderpartiet økt sin oppslutning med 2 prosentpoeng til 23,8 prosent, fortsatt et svakt resultat for Støres parti.

Hvis målingen hadde vært stortingsvalg, ville de borgerlige fått et knapt flertall, ifølge målingen som Norfakta har utført.

Heller ikke denne gangen finner MDG noe å glede seg over, med svake 3,3 prosent oppslutning (-1 siden siste måling). Velgernes interesse for MDGs budskap om å redde verden fra en påstått kommende dommedag, synes å være borte på nokså permanent basis.

 

For de andre partiene er endringene små og lite signifikante. Oppslutningen som følger: Rødt 7,2 (-0,1), SV 8,7 (uendret), KrF 2,5 (-0,6), Venstre 4,4 (-0,7), Frp 11,3 (+0,2).

Kategorien Andre, i stor grad Demokratene, får 3,0 prosent (+0,1), også i praksis samme som sist.

Målingen er utført 5. og 6. april, og et representativt utvalg på 1.001 er spurt. Feilmarginen for utvalget som helhet er 3,1 prosentpoeng, og for de enkelte partiene ligger den mellom 1,1 og 2,8 prosentpoeng.

Les også: 

Sp-profiler har fått nok: Ber Vedum sette ned drivstoffavgiften

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.