Russlands utenriksminister sier han nå ser for seg noe han kaller en «multipolar, rettferdig og demokratisk verdensorden». Dette skal skje sammen med Kina.
VG forteller om det nye utspillet fra Russlands mangeårige utenriksminister Sergej Lavrov.
Uttalelsen kommer i form av en video der Lavrov tenker høyt om Russlands vei videre i en verden der landet står mer isolert enn noensinne, og formelig er frosset ut av det meste av det internasjonale samfunn.
Russland ble nylig fordømt av et stort flertall i hovedforsamlingen i FN, og fikk kun støtte av de fire ikke spesielt anerkjente og viktige nasjonene Syria, Nord-Korea, Hviterussland og Eritrea.
141 land stemte for å fordømme Russland, mens 35 avsto. Resolusjonen, som trengte to tredels flertall, ble dermed vedtatt.
Men nå informerer altså Sergej Lavrov om sine tanker om en «ny verdensorden», der intet av dette vil spille noen rolle. For i Lavrovs nye verden er det Russland og Kina det skal handle om.
I videoen fra det russiske utenriksdepartementet uttaler Lavrov ifølge VG blant annet:
– Vi skal sammen med dere (Kina), og med alle dem som sympatiserer med oss, bevege oss i retning av en multipolar, rettferdig og demokratisk verdensorden.
Det spesifiseres ikke nærmere hva dette konkret vil innebære.
Denne uken er Lavrov på besøk hos sine nye bestevenner i Kina. Der vil de trolig snakke mer om hvordan de sammen skal skape en bedre verden med fokus på nettopp «rettferdighet og demokrati».
Noen vil mene at verken Russland eller Kina er kjent som markante representanter for det man forstår med demokrati og rettferdighet i verden, snarere tvert imot.
Det blir ikke åpenbart bedre om de får med seg Russlands støttespillere i FN, nemlig Syria, Nord-Korea, Hviterussland og Eritrea. Heller ikke disse er utpreget demokratiske fyrtårn i verdenssamfunnet. De er snarere blant verdens absolutte «verstingland».
VG skriver at også president Putins talsmann Dmitrij Peskov uttaler seg om samarbeidet med Kina, gjengitt av RIA:
– Dette er ikke den siste tilnærmingen mellom Russland og Kina. Det er bare en utvikling, en systematisk utvikling av relasjoner som faktisk er på et veldig høyt nivå. Dette er et strategisk partnerskap, sier Putin-talsmannen.
– Vi ser frem til den videre utvikling av disse relasjonene, avslutter Kremls pressetalsmann Peskov.
Spørsmålet er i hvilken grad vanlige russiske borgere kan se frem til at Russland nå må klamre seg til sin store, mektige og politisk sett gjennomgående selvfokuserte nabo Kina.
Kina er en nasjon der det ikke gis ved dørene og der det konstant utøves et hardt og kynisk spill mot andre land. Dette er noe som neppe vil endres ved at Russland nå desperat søker nye støttespillere.
Det kan bli en nokså klam omfavnelse, der et allerede utarmet Russland må gi mer enn de får.
Bestill gode bøker fra Document forlag:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: