Nedlagt kullkraftverk ved Hamburg, Tyskland. Foto: Markus Scholz/dpa via AP

Rundt 40 prosent av naturgassen EU importerer, er fra Russland, og nå vil man gjøre seg mindre avhengig av denne importen. Tiltakene som foreslås, er imidlertid nokså urealistiske.

Gjennom mange år har sentrale EU-land som Tyskland systematisk bygget ned sin egen energiforsyning basert på kullkraft og kjernekraft. Dette skulle være en del av det såkalte grønne skiftet som så mange politikere har ivret for.

I stedet har man i økende grad basert seg på olje- og gassimport, ikke minst fra Russland.

Dette har blitt møtt med skepsis fra flere hold, blant annet var tidligere president Donald Trump klar i sine advarsler.

I kjølvannet av Ukraina-krigen blir det omsider tydelig også for EU-landene selv hvor uheldig det har vært å basere seg på nettopp Russland som leverandør av livsviktig energi. Nå kommer erkjennelsene, som NTB kan melde om:

– Vi er nødt til å gjøre oss selv mindre avhengig av russisk gass og olje, og vi er nødt til å gjøre det langt hurtigere enn vi hadde regnet med. EU-kommisjonen vil legge fram flere forslag neste uke for å kunne sette dette i gang raskt, sier EUs klimasjef Frans Timmermans, ifølge Bloomberg.

På ett år kan EU redusere avhengigheten av russisk import med én tredel, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

IEA har utformet en liste med ti ulike tiltak som kan bidra til dette, blant annet å øke importen fra andre land, økt satsing på fornybar energi, samt å satse på mer effektiv energibruk.

Mange vil mene at dette er helt utilstrekkelige tiltak, preget av at man ikke våger å ta det endelige og nødvendige oppgjør med utopiske forestillinger om det såkalte grønne skiftet.

For energieksperter vil det være vanskelig å se hvordan de nevnte tiltak (mer fornybar energi, effektivisering osv.) kan oppveie de enorme energimengdene 40 prosent av hele EUs naturgassebehov utgjør.

Europa trenger store energimengder, og det er ikke noe man kan fantasere seg frem til. Det må produseres fra reelle og pålitelige kilder.

Realpolitikken vil trolig snart melde sin tilbakekomst i europeisk energisammenheng. Derfor kan det snart komme krav om å restarte nedlagte kjernekraftverk, og eventuelt også gå tilbake til kullkraftenergi.

Så får man heller putte illusjonene om grønt skifte i en egnet skuff inntil videre.

Lers mer om temaet? Bestill denne fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.