Interne dokumenter viser at Den islamske stat krevde penger fra Ericsson, angivelig tilsvarende 20 millioner SEK for å la dem operere i IS-kontrollerte områder.
Ericsson inngikk avtale med IS via mellommenn som gjorde det mulig for selskapet å fortsette sin virksomhet i området. Svensk TVs Uppdrag granskning avslørte søndag historien som det svenske storselskapet Ericsson har holdt hemmelig.
Sommeren 2014 okkuperte den islamistiske terrororganisasjonen IS Iraks nest største by Mosul og erklærte Islamsk stat som det nye kalifatet. Hundretusenvis av sivile flyktet fra terrorregimet.
Svenske Ericsson opererte i Mosul da dette skjedde. Selskapet bygget nytt nett for en av Iraks største mobiloperatører, Asiacell. Hvordan det svenske storselskapet klarte å bygge et mobilnett i kalifatet har vært ukjent inntil nu.
– Vantro Ericsson
En hemmelig intern gransking som SVTs Uppdrag Granskning har fått adgang til sammen med det internasjonale journalistnettverket ICIJ, beskriver hvordan selskapet drev forretninger under terrorgruppen.
Kort etter IS’ overtagelse mottok en prosjektleder ved Ericsson en telefon fra en IS-kommandant. Samtalen kom fra en telefon som tilhørte en rådgiver Ericsson benyttet og som på det tidspunkt var kidnappet av IS.
IS-kommandanten truet Ericssons prosjektleder over telefonen, kalte Ericsson «vantro» og krevde at selskapet betalte for å få fortsette å jobbe i IS-området, angivelig tilsvarende 20 millioner svenske kroner for tiden selskapet hadde jobbet i Mosul inntil da.
Prosjektet som sto på spill utgjorde tre fjerdedeler av Ericssons virksomhet i regionen på det tidspunktet. Prosjektet gjennomførets for en svært viktig kunde og Ericsson var oppsatt på å gjennomføre det.
Den interne undersøkelsen viser at Ericssons svar på trusselen fra IS var å henvende seg til Asiacell:
– Det er innledet dialog med Asiacell for å få tillatelse fra den lokale ‘myndigheten’ IS til å jobbe i Mosul.
Prosjektlederen vitnet i den interne granskingen at Asiacell gjorde en avtale om å la Ericsson fortsette å jobbe i Mosul.
Internetterforskerne opplyser også at de tre store mobiloperatørene i området som alle er kunder av Ericsson, ble enige med IS.
Ericsson takket nei til intervju
Uppdrag granskning har latt advokat og folkerettsekspert Sten de Geer lese den hemmelige internrapporten. Hans konklusjon er at om en anklager får lese rapporten kan han ikke ta noen annen beslutning enn å sette i gang en forundersøkelse.
– Ericsson har hverken hatt ønske eller intensjon om å begå forbrytelser mot menneskeheten, men de har gitt penger til en organisasjon som nesten utelukkende er involvert i kriminell virksomhet og forbrytelser mot menneskeheten, sier Sten de Geer.
Nøyaktig hvordan Asiacell fikk godkjennelsen fra IS er kommer ikke frem i den interne etterforskningen ettersom Ericsson bevisst unnlot å stille spørsmål til Asiacell.
Uppdrag granskning og ICIJ har ved flere anledninger søkt å få et intervju med Ericssons administrerende direktør Börje Ekholm, men han har takket nei. Selskapet har i en pressemelding kunngjort at det vil gå igjennom sin interne gransking på nytt.
SVT: Avslöjar: Så kunde Ericsson jobba i kalifatet – hemliga spelet med terrorsekten IS