Tyskland vil sende våpen til Ukraina, og bryter dermed med sitt selvpålagte forbud mot å eksportere våpen til konfliktsoner.

Ukraina har lenge forsøkt å overtale Tyskland til å sende våpen. Lørdagens beslutning er et markant skifte i tysk politikk.

Også Norge har siden 1959 forbudt eksport av norskprodusert forsvarsmateriell til områder i krig.

Lørdag kveld melder også Frankrike at man vil trappe opp sanksjonene mot Russland og levere mer militært utstyr til Ukraina, opplyser Emmanuel Macrons kontor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa tidligere lørdag at våpen og utstyr fra vestlige partnere er på vei til Ukraina.

Stingers og panservernvåpen

Den tyske regjeringen opplyser at de vil sende 500 Stinger-raketter og 1.000 panservernvåpen til Ukraina for å bidra i kampen mot russiske invasjonsstyrker.

Tyskland vil levere våpnene fra det tyske forsvarets lagre til Ukraina så snart som mulig, kunngjorde regjeringen i en uttalelse lørdag kveld.

Samtidig omtaler statsminister Olaf Scholz Russlands angrep på Ukraina som et historisk «vendepunkt».

– I denne situasjonen er det vår plikt å støtte Ukraina etter beste evne i sitt forsvar mot Vladimir Putins invasjonshær, sier Scholz og understreker at Tyskland står støtt ved Ukrainas side.

Etter kunngjøringen fra Scholz uttrykte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takknemlighet for avgjørelsen på Twitter.

Stinger-raketter er bærbare og målsøkende og kan brukes til å skyte ned fly og helikoptre. Panservernraketter brukes i hovedsak mot stridsvogner og andre pansrede kjøretøy.

Tyskland godkjente også lørdag Nederlands forespørsel om å sende 400 panservernraketter for å bidra i kampene mot den russiske invasjonsstyrken, sier to EU-tjenestemenn til Politico.

En liste med militærutstyr sendt fra den ukrainske ambassaden har vært under vurdering i flere uker. Tidligere lørdag sendte Tyskland 5.000 beskyttende hjelmer til Ukraina, men dette ble møtt med krav om at Berlin måtte gjøre mer.

Lørdag kveld opplyser DPA at Tyskland har også har gitt Estland tillatelse til å levere flere artillerideler fra gamle østtyske lagre til Ukraina.

De tyske tillatelsene til Nederland og Estland kommer i det flere av landets vestlige allierte mobiliserer for å sende Ukraina mer våpen, ammunisjon og luftforsvarssystemer mens russiske styrker kjemper seg fram mot ukrainske byer.

Politico skriver at den tyske endringen kan føre til en rask økning i militærhjelpen til Ukraina, all den tid store deler av kontinentets våpen og ammunisjon i hvert fall til dels er tyskprodusert.

De påpeker samtidig at lørdagens ja ikke nødvendigvis betyr at Tyskland vil godkjenne alle forespørsler som kommer. (NTB-DPA-AFP)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.