Kanskje blir det nødvendig å gjenåpne kullkraftverkene for å bøte på den kortsiktige energimangelen, sa Italias statsminister Mario Draghi da han fredag redegjorde for regjeringens syn på konflikten i Ukraina i en tale til det italienske parlamentets deputertkammer.
I talen skisserte Draghi en ny strategi i energipolitikken for å gjøre Italia mindre avhengig av russisk gass både på kort og lang sikt, skriver Huffington Post, som har sitert in extenso et langt utdrag av det statsministeren sa.
Draghi fremhevet at Italia i de senere årene har gjort seg mer avhengig av Russland:
Den største bekymringen gjelder energisektoren, som allerede er blitt rammet av prisøkninger de siste månedne. Vi importerer da også omtrent 45 prosent av gassen vår fra Russland, en økning fra 27 prosent for ti år siden.
Statsministeren gikk langt i å kritisere tidligere regjeringer:
Det som skjer i disse dager, viser hvor uforsiktig det var ikke å diversifisere energikildene og energileverandørene våre bedre i løpet av de siste tiårene.
Selvforsyningsgraden er gått radikalt ned, påpekte han:
I Italia har vi redusert den årlige gassproduksjonen fra 17 milliarder kubikkmeter i år 2000 til rundt 3 milliarder kubikkmeter i 2020 – selv om landets totale forbruk hele tiden har ligget mellom 70 og 90 milliarder kubikkmeter.
Vi må gripe inn for å ordne opp i dette snarest, fortsatte Draghi, som pekte på at Italia enn så lenge nyter godt av større gasslagre enn andre europeiske land. Ikke desto mindre må vi øke lagringskapasiteten, fastslo han, og inviterte EU til å utarbeide bedre retningslinjer for felles energiberedskap.
I mellomtiden gjør vi alt som er nødvendig for å unngå en mulig energikrise, sa Draghi, som ikke ville utelukke en viss rasjonering av gass.
Regjeringen arbeider videre for å øke antallet alternative leverandører. Vi kommer til å importere med flytende naturgass (LNG) fra andre land, som USA.
Her setter imidlertid den eksisterende infratrukturen grenser for hvor mye som kan leveres, opplyste Draghi, som antydet at denne burde utbygges. Men også eksisterende infrastruktur kan utnyttes bedre, mener den italienske statsministeren.
Regjeringen har til hensikt å arbeide for å øke importen via gassrørledninger som ikke har utnyttet den fulle kapasiteten, for eksempel via TAP fra Aserbajdsjan, TrandMed fra Algerie og GreenStream fra Libya.
I talen holdt Draghi lenge igjen det som i tiden for voldsomme ambisjoner om å redusere CO2-utslippene, er et uhyre kontroversielt utspill:
Det kan bli nødvendig å gjenåpne kullkraftverkene for å bøte på eventuelle energimangler på kort tid. Regjeringen er rede til å gripe inn for å redusere energiprisene ytterligere dersom det er nødvendig.
I fremtiden må vi være mer oppmerksomme på de geopolitiske risikoene ved energipolitikken, formante Draghi. I det lange løp trenger vi mer fornybar energi, oppsummerte han, men la avslutningsvis til at gass forblir en helt uunnværlig energikilde i en overgangsfase.