Den ansatte ba ungdommene forlate biblioteket ved stengetid. De svarte med å gå til angrep og mishandle den ansatte. Bibliotekene er blitt «utrygge steder» i «utsatte områder».
Biblioteker brukes nå ofte som oppholdssted og «varmestue for gjenger i Sveriges «utsatte områder». Men det er ikke alltid det passer dem å forlate lokalene når det skal stenges, og da kan det oppstå bråk.
Samnytt forteller om hva som skjedde da en bibliotekar ba en gjeng gå ved stengetid. Dette fant sted på Backa bibliotek, beliggende i det «utsatte området» Hisingen i Göteborg:
Då en i personalen på Backa Bibliotek i Göteborg bad besökare att gå vid stängning på tisdagskvällen blev denne misshandlad, skriver avisen.
Samnytt beskriver hendelsen nærmere:
Enligt Annika Cross, verksamhetschef för biblioteken på Hisingen, var det i samband med stängning då ungdomsgänget ombads lämna lokalen som de gick till attack och misshandlade bibliotekarien.
Det skal ikke ha vært noen annen konflikt eller opptakt til angrepet, enn en normal anmodning om å gå ved stengetid:
– Det här var helt oprovocerat. Det var bara att man ombads att lämna lokalen för att vi stänger, säger Annika Cross till statsradion.
Nå vurderes tilstandene så utrygge og uholdbare for de ansatte at man er nødt til å iverksette sikkerhetstiltak i hverdagen:
Efter händelsen har man satt in vakter på biblioteket.
– Vi jobbar ständigt på att säkerställa våra verksamheter, men man kan inte förutse allt. Och det här var en sådan händelse. Det är såklart fruktansvärt omskakande.
Den ansatte skal ikke ha blitt alvorlig skadet.
Det er ikke første gang slikt skjer. Samnytt har tidligere berettet om denne typen hendelser, blant annet i «utsatte» Hässleholm i Sør-Sverige:
Tidigare har stadsbiblioteket i Hässleholm tvingats sätta in väktare för att försöka få bukt med vad man beskriver som en hotfull och våldsam situation. Nu tvingas man även till att dra ned på öppettiderna.
Samnytt har også skrevet generelt om hvordan offentlige steder som biblioteker og svømmehaller er blitt faste oppholdssteder for folk som skaper problemer, og nå preges av trusler og vold både for ansatte og publikum:
Enligt en kartläggning som Brottsförebyggande rådet gjort har i stort sett alla bibliotek och simhallar i landet upplevt någon form av bråk och stök under det senaste året. Detta ledar bland annat till att verksamheterna begränsas på olika sätt.
Framför allt skapar situationen en otrygg arbetsplats för de anställda. Ofta måste man också ta fram rutiner för hur stökiga personer ska hanteras. Detta kan bland annat innebära att verksamheten begränsas på olika sätt.
Document har tidligere omtalt disse tilstandene, for eksempel i den sør-svenske byen Helsingborg:
Stadig flere ansatte i Helsingborg kommune går med trygghetsalarm på jobb, opplyser Sveriges Television (SVT). Ved bibliotekene i byen er det nå obligatorisk for ansatte å gå med alarmen på seg i biblioteklokalene.
Bibliotekene føyer seg inn i rekken offentlige arbeidssteder i Sverige der de ansatte har vært nødt til å be om trygghetstiltak på jobb:
SVT har kartlagt flere kommunale virksomheter hvor personalet bruker trygghetsalarm:
– Stadsbyggnadsförvaltningen
– Skol- och fritidsförvaltningen
– Arbetsmarknadsförvaltningen
– Stadsledningsförvaltningen
– Vård- och omsorgsförvaltningen
– Fastighetsförvaltningen
– Kulturförvaltningen
– Socialförvaltningen.
Les også:
Kriminaliteten har aldri vært verre: Innbyggerne i Linköping tør ikke lenger gå ut
Bestill fra Document forlag i dag:
Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!
Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto: