Innfør midlertidig bruk av koronasertifikat så fort som mulig, heter det i et brev til helsemyndighetene fra seks av landets største kulturorganisasjoner.
På en pressekonferanse torsdag lempet regjeringen på flere koronatiltak, men det er fortsatt strenge reguleringer på arrangementer.
Fortsatt er det et makstak på 200 gjester, noe kulturbransjen mener er uforståelig. Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening gikk torsdag kveld hardt ut mot denne begrensningen i Debatten på NRK ledet av Fredrik Solvang.
Han spurte hvor helsemyndighetene hadde fått tallet 200 fra, noe helsedirektør Bjørn Guldvog ikke kunne svare konkret på.
– Det er jo et skjønnsmessig tall, og nå er det slik at regjeringen har bedt oss se nærmere på dette med arealutnyttelse og antallet, og det skal vi naturligvis gjøre, sa Guldvog.
Gjeltens NTO er blant de seks organisasjonene som tidligere denne uka gikk ut med krav om at det innføres koronasertifikat innenlands. Norske kulturhus, Norske Konsertarrangører, Virke, Creo og Spekter støtter også kravet.
Helsedepartementet sa torsdag at de skulle sette i gang en vurdering av bruk av innenlands koronapass, men Creo-leder Hans Ole Rian stiller seg uforstående til hvorfor dette startet først nå.
– Sist jeg sjekket har vi hatt en pandemi i 22 måneder. I snart to år har vi etterlyst forutsigbarhet, forholdsmessighet og fornuftige, kompenserende tiltak. Vi har vært tålmodige og forståelsesfulle, men nå må det være vår tur. Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres, sier han til VG.
Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder, som produserer musikaler for Folketeatret, tordner også mot antallsbegrensningen og sier 200 mennesker i salen er «ingenting». Scenekvelder arrangerer en demonstrasjon utenfor Stortinget 19. januar.
– Vi forsøker å samle hele bransjen for å signalisere at strenge smitteverntiltak kveler kultursektoren. Ære være utelivsbransjen, de har gjort en formidabel innsats og er et eksempel til etterfølgelse. Nå må kulturbransjen samle seg til kamp, sier hun til VG.
Koronapass har vært i bruk i en rekke europeiske land, deriblant Danmark. EU har en fellesløsning som nettopp danskene har tatt i bruk.
Dette har man ikke gjort i Norge, med unntak av en periode for et halvt år siden i forkant av den store gjenåpningen på sensommeren.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det ikke står på den tekniske løsningen.
– Vi har fageksperter som jobber med dette. Teknisk sett er det få hindringer for å gjenoppta bruken av koronasertifikat, men det må vurderes hvordan det eventuelt skal brukes og hvilket hjemmelsgrunnlag man skal hvile seg på, sier han i en epost til NTB.
– Hvorfor har dette tatt så lang tid i Norge, sammenlignet med andre land?
– Vi har brukt koronasertifikat innenlands, senest for et halvt år siden, men da som et virkemiddel for å lempe på smitteverntiltak. I og med at vaksinasjonsstatus ikke er godt egnet til å skille smitteførende personer fra andre, er det andre formål med koronasertifikatet som nå tenkes brukt, sier han.
I sitt faglige grunnlag til regjeringen skriver FHI at de ikke anbefaler koronapass, mens Helsedirektoratet vurderer at bruk av koronasertifikat «kan ha smittevernfaglige gevinster».
Den endelige avveiningen mener de i stor grad må være en politisk vurdering. Det er flere spørsmål som gjenstår, mener Nakstad.
– Beslutninger om bruk er i hovedsak helsepolitiske vurderinger, og et annet spørsmål er hvor lenge utover en omikronbølge det vil være behov for denne typen smittebegrensende tiltak, og hvor ressurskrevende det er for ulike næringer å kontrollere sertifikatene, sier han.
Han mener erfaringen fra andre land viser at koronasertifikat ikke har avhjulpet i særlig grad med tanke på smitte de siste ukene.
– Det skyldes nok at omikronsmitten sprer seg lett både blant vaksinerte og uvaksinerte, og at det generelle smittepresset i samfunnet er svært stort, sier han.
Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!
Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!