Høyre og Arbeiderpartiet har endret mening, og støtter nå Fremskrittspartiet og Senterpartiet i at det skal åpnes for utbygging av flere vernede vassdrag. Slik kan Norge eksportere enda mer strøm til Tyskland og Storbritannia.
Nikolai Astrup (H) snakker om skånsom kraftutbygging. Verneplanene er utdaterte, mener han.
– Verneplanane er ofte fleire tiår gamle, og ny teknologi er utvikla sidan den gong. Det er særleg i flaumutsette vassdrag at vi bør vurdere å leie delar av vatnet i røyr, seier Astrup til NRK.
Også regjeringspartiene Ap og Sp vil legge vernede vassdrag i rør, siden vi plutselig, helt overraskende for våre politikere, lider av strømmangel og skyhøye priser.
Terje Aasland (Ap), leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier til Klassekampen at det ikke er tvil om at Norge trenger mer strøm.
– I forbindelse med energikommisjonen vil det være naturlig å diskutere hvordan vi kan få mer ut av eksisterende vannkraft, men også se om det er mulig å bygge ut mer av det som har vært vernet.
389 vassdrag er helt eller delvis vernet i Norge. Naturvernforbundet lover å ta opp kampen.
– Naturvernforbundet har kjempet for hver eneste dråpe vann og hvert eneste vassdrag i Norge som fortsatt får lov til å renne fritt. Vi lover at vi kommer til å fortsette den kampen, sier Maren Esmark, generalsektretær i Naturforbundet.
Begrunnelsen for den politiske snuoperasjonen er flomfare, grønn omstilling og høye strømpriser. Minst to av tre av disse problemene er utelukkende skapt av politikerne.
Så kommer elektrifiseringen av sokkelen på toppen av det hele. Vi «vanlige folk» får glede oss over regningene, som vokser opp mot himmelen. Det blir vel oss som må betale for at vår natur blir ytterligere rasert også.
Alfred Bjørlo fra Venstre er kritisk.
– Vi står midt oppe i ei naturkrise, ikkje berre ei klimakrise. Vi har stadig mindre urørt natur. Det siste vi treng er å sende gravemaskiner og dynamitt inn i vassdrag som er verna «for evigheten» for å bygge kraftanlegg.
Heller ikke Birgit Oline Kjerstad fra SV, som er medlem i Energi- og miljøkomiteen, er spesielt positiv.
– For oss er det uaktuelt å opne for kraftutbygging i verna vassdrag. Så lenge ENØK-potensialet og oppgradering av eksisterande vasskraftverk ikkje er henta ut, skal vi la verna vassdrag i fred.
Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, er oppgitt:
– Dette er skremmende historielaust. Sju av dei ti høgaste vassfalla våre er allereie bygde ut. Det er meir enn nok.
Også Rødt og MDG er kritiske. Men et flertall på Stortinget ser ut til å fortsette prosjektet med å rasere norsk natur for å hjelpe tyskerne med de katastrofale konsekvensene av Merkel og hennes Energiewende.
Fleirtal i Stortinget for å byggje ut verna vassdrag