Tidligere statsminister og leder av Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, tar i et innlegg på Facebook til orde for at den norske regjeringen må be om amnesti for den australske grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange. Assanges sitter fengslet i Storbritannia, og kan bli utlevert til USA.

Søndag la Jagland ut følgende innlegg på sin Facebook-side:

TENN DET TREDJE LYSET FOR JULIAN ASSANGE
– og for Den europeiske Menneskrettighetskonvensjonen
Der tre artikler aldri kan fravikes, heller ikke i krig eller krise:
Artikkel 2: forbud mot dødsstraff
Artikkel 3: forbud mot tortur og umenneskelig behandling
Artikkel 4: forbud mot e tvangsarbeid
Dette er europeisk humanisme uttrykt i juridisk bindene termer.
I dag kom det meldinger om Assange sin helsetilstand, han har antakeligvis hatt et hjerneslag og ser svært dårlig ut.
Assange blir utsatt for umenneskelig behandling som er forbudt på hele det europeiske territorium ( minus Hviterussland som ikke er med i konvensjonen). Europeiske land har heller ikke lov til å overføre fanger til land der man kan bli utsatt for tortur eller umenneskelig behandling.
De 47 landene som har underlagt seg Konvensjonen er kollektivt ansvarlig for at artiklene i Konvensjonen overholdes.
Det er på tide at den norske regjering tar kontakt med den britiske og ber om amnesti for Assange. Vi er kollektivt ansvarlig hvis han dør i fengsel.
Drypp i fengslet

Julian Assanges bror sier at han frykter at WikiLeaks-stifteren vil dø som følge av rettsprosessen mot ham i USA.

En britisk ankedomstol har kommet fram til at Assange kan utleveres til USA. Der venter en omfattende tiltale etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter, som førte til sterk kritikk av USAs krigføring i Afghanistan og Irak.

Assange har allerede hatt et drypp under fengselsoppholdet i Storbritannia. Presset på grunn av rettsprosessen i USA, isolasjon i et amerikansk fengsel og usikkerhet om hvordan helsen hans vil bli fulgt opp der, uroer familien.

– Jeg er veldig bekymret. Vi lever i frykt for at han ikke vil klare å komme seg gjennom dette, eller at han vil dø i prosessen, sier Assanges bror, Gabriel Shipton.

Assange har sittet fengslet i høysikkerhetsfengslet Belmarsh utenfor London siden april 2019. Før det hadde han søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London i sju år. (NTB)

Taus Støre

Fredag, samme dag som den britiske ankedomstolen kom med sin kjennelse, ble årets fredspris delt ut i Oslo til de to journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Dagen etter ble de mottatt av statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre på møtet med fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov 11. desember 2021. Foto: Kaja Godager/Statsministerens kontor

Møtet er omtalt på regjeringens sider.

– Årets fredspris er en viktig påminnelse om den sentrale betydningen ytrings- og pressefrihet har for demokrati og varig fred, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Tilgang til pålitelig informasjon innskrenkes og feilaktig informasjon spres raskere og bredere enn noen sinne på internett. Å hegne om fri, uavhengig og undersøkende journalistikk er svært viktig i en tid hvor demokratiske verdier utfordres og folks tillit til demokratiske institusjoner ofte undergraves, sier statsministeren.

Julian Assange ble ikke nevnt, og det finnes heller ingen referanser til ham på regjeringens sider.

Flere norske medier og Norsk Journalistlag har kritisert den britiske rettsavgjørelsen.

Les også:

Assange mot Deep State

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.