Prisen på strøm har aldri vært høyere i Sør-Norge. Dagens rekord på 187 øre/kWh vil ikke bli stående lenge. Allerede mandag øker strømprisene til enda en ny rekord.
Da vil den gjennomsnittlige strømprisen gjennom døgnet være 2,56 kroner kilowattimen. Dette er ekskludert nettleie, avgifter og påslag fra strømselskapet.
– Oi, det var høyt, men ikke uventet, sier analytiker John Brottemsmo i Kinect til E24.
Å ta en dusj vil koste 26 kroner. På det dyreste vil prisen pr kWh være over 4 kroner.
Brottemsmo sier at veldig mye bidrar til den høye prisen på strøm. Han nevner kulde, lite vind og et veldig høyt prisnivå på strøm ellers i Europa.
Men ingenting av dette er nytt. Kulde, lite vind og høye strømpriser i Europa har aldri tidligere ført til slike strømpriser i Norge.
Verre skal det bli, ifølge Brottemsmo, som sier vi må forvente dobbelt så høye strømpriser som vi opplever nå. Det er lite vi kan gjøre med dette, mener analytikeren.
– Vi er i utkanten av Europa og lider samme skjebne som de gjør. Dette er en anstrengt situasjon på energiråvarer generelt, og det er en stor utfordring på hele Kontinentet. Løsningen finner ikke vi her hjemme.
Les også: Hvilke faktorer skapte de ekstreme strømprisene?
FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen reagerer. Lørdag krevde han reforhandling av de kontraktene som fører til at strøm sendes til Kontinentet hvis prisen er høy nok.
– Dette viser bare hvor alvorlig situasjonen har blitt. Vi hører energiministeren si at dette har gått rimelig godt, men utviklingen nå tyder på det motsatte. Priser på 3–4 kroner kilowattimen er helt uhørt.
– Vi må ivareta våre interesser først av alt.
Ifølge NRK har Norge så langt i år eksportert 15,5 TWh, som tilsvarer årsforbruket til rundt 800.000 norske husstander.
Norge har et kraftoverskudd på 20 TWh (milliarder kilowattimer) i et normalår. Men elektrifisering vil spise opp to tredjedeler av dette i løpet av noen få år, ifølge NVE.
I 2030 er det bare 7 TWh igjen, ifølge NVEs kraftmarkedsanalyse. Det øker sjansen for europeiske strømpriser i Norge.
Nord-Norge og Midt-Norge slipper heller ikke unna
For første gang siden strømprisene skjøt i været på sensommeren får også Midt-Norge og Nord-Norge merke det på kroppen. Dagens spotpriser er 240 øre i Midt-Norge og 192 øre i Nord-Norge. For en uke siden var strømprisen på rundt 15 øre.
– Nå er det anstrengt på alle områder. Det er en knapphet i produksjon som ikke dekker både forbruk og eksport. For å hindre eksport av energien, så må prisene opp, forklarer kraftanalytiker Tor Lilleholt.
Analytikerne har pekt på utfordringer med vannkraften i Sverige på grunn av islegging i elvene. Sverige har som kjent sine egne problemer med strømleveransene, ettersom de også selvsagt har fullt fokus på klima, og ikke så mye fokus på økonomien til industrien og arbeidsfolk.
Les også: Strømmangel truer Vest-Sverige, nærmer seg maks kapasitet
Spådommene til Høyres Lene Westgaard-Halle, om at vi må påregne rundt 50 kroner i ekstra månedlig strømregning på «kort sikt» (frem til 2030) ser fortsatt ut til å være en av de dårligste spådommene i moderne politisk historie.
For allerede nå fra august til november har en husholdning som bruker 1500 kWh pr. måned allerede brukt opp de tilgjengelige 50-lappene til godt inn i 2030 – hvis vi sammenligner dagens priser med et gjennomsnitt av de tre siste årene.
Kombinert med inflasjonen, som er på vei opp, blant annet på grunn av de økte strømprisene, vil dette ramme familienes økonomi hardt.
Les også: Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser
Men ifølge Sondre Hansmark, Civita-rådgiver og tidligere leder av Unge Venstre, må vi tåle de høye strømprisene.
Men høyere strømpriser er ikke ensidig negativt. Det er ingen tvil om at fordelingseffekten er uheldig – husholdninger med lave og vanlige inntekter kan slite med å betale regningene sine, og det kan gi økte kostnader for industri og bedrifter.
På den andre siden gjør høyere kraftpriser at det blir mer lønnsomt å bygge ut fornybar energi, og det gjør den norske vannkraften mer verdifull.
Spørsmålet er hvem som tjener på at den norske vannkraften blir mer verdifull. Slik det ser ut foreløpig, er det neppe norske arbeidere og strømkunder.
Rekken med strømrekorder fortsetter: Mandag kan en dusj i Sør-Norge koste 26 kroner