Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

Den andre dagen i det russiske valget preges av en rekke anklager om valgfusk, velgerpåvirkning og at enkeltpersoner avgir flere stemmer.

Valgkommisjonens leder Ella Pamfilova sier ifølge NTB-DPA-AFP at det er registrert 137 klager fra hele landet. Velgere skal blant annet ha blitt presset til å stemme på en bestemt måte når de bruker et nytt system for nettstemming.

Valgkommisjonen sier den skal etterforske anklagene, noe mange oppfatter som nærmest ironi.

Den uavhengige velgerrettighetsorganisasjonen Golos har lagt ut film og bilder av det som skal være valgurner som blir fylt med hele pakker med stemmesedler.

En rekke klager på at overvåkingskameraer i valglokalene ikke fungerer er også registrert. Slike kameraer skal være på plass overalt for å hindre valgfusk.

De 450 medlemmene i Dumaen er på valg, i tillegg til regionale og lokale representanter.

Russiske myndigheter rykket også ut lørdag og sa at det var rettet hackerangrep mot valget fra utlandet.

De har tidligere anklaget vestlige sosiale medier for valginnblanding fordi de ikke fjerner informasjon relatert til den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Det mange har registrert i den forbindelse, er imidlertid at russiske myndigheter ved hjelp av ulike grove trusler  presset  Google og Apple til å fjerne en valg-app som Navalnyjs tilhengere hadde fått laget. En slik app ville være et helt alminnelig element i en demokratisk valgkamp. Men for russiske myndigheter er selv slikt ulovlig, i et land som få i dag forbinder med annet enn et rent diktatur.

Russiske myndigheter har i forkant av valget slått hardt ned på opposisjonen, og en rekke opposisjonelle er blitt fengslet eller rettslig forfulgt.

Det siste året har vært et av de mest undertrykkende i Putins over 20 år ved makten. Putin kom til makten som landets president i 1999, siden har han beholdt grepet enten i rollen som president eller som statsminister.

Den skarpe regimekritikeren Navalnyj ble forgiftet med et nervemiddel i august 2020. Da han vendte tilbake til Russland etter behandlingen i Tyskland, ble han straks arrestert og fengslet med en dom på over to år.

Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse ble deretter klassifisert som ekstremistisk, noe som førte til at flere politikere og organisasjoner ble redde for å uttale seg kritisk om myndighetene.

Mange av de bekymringsmeldinger som nå kommer om valget i Russland, minner om det som fremkom under presidentvalget i USA i november i fjor.

Les også:

Russerne til valg etter knallhardt press mot opposisjonen

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.