En ny rapport om syrere i Sverige viser nedslående resultater. Kun en tredjedel av syrerne forsørger seg selv, under halvparten jobber i det hele tatt.
Det verste er at situasjonen ikke ser ut til å bedre seg, tvert imot: Den blir verre, særlig for de syriske kvinnene.
I 2015, da tilstrømningen av syrere økte voldsomt som følge av borgerkrigen i Syria, lovte svenske medier en økonomisk suksess. SVT skrev den gangen:
«Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer».
Også danske medier beskrev syriske flyktninger som «drømmeflyktninger». Den samme historien ble fortalt her hjemme, men erkjennelsen kom raskt: Syrere kan bli vanskelig å få i jobb.
Nå kommer stiftelsen The Global Village med en ny rapport som ser på hvordan det har gått med de syriske migrantene i Sverige. Resultatet er nedslående.
Det bor 250.000 syrere i Sverige, og kun 36,4 prosent beskrives som selvforsørgede. Blant kvinner er tallet 24,8 prosent.
Andelen selvforsørgede syriske kvinner har «minskat dramatisk». Så sent som i 2018 var 44 prosent av kvinnene i stand til å forsørge seg selv.
Kun 44 prosent av voksne syrere i Sverige hadde en jobb i 2018. En jobb defineres som minst én time i uken. Tilsvarende tall for hele befolkningen er 80 prosent.
Medianinntektene viser dramatiske forskjeller mellom dem som er født i Syria (69.702 SEK), de med syrisk bakgrunn født i Sverige (237.137 SEK) og de som er født i Sverige med svensk bakgrunn (351.528 SEK).
Det virker heller ikke som kraftanstrengelsen for å utdanne unge, nylig ankomne syrere vil bøte noe særlig på situasjonen.
Drygt en av fem svenskar (22,2 procent) födda i Syrien som påbörjade sina gymnasiestudier 2015/2016 hade tagit examen inom fyra år. Bland hela befolkningen tog nästan fyra av fem examen inom fyra år.