Svenske sykehus sliter med dårlig beredskap og utslitt personale på intensivavdelingene, og ber nå om hjelp. Bildet er fra intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB

Intensivavdelingene på svenske sykehus er nesten fylt opp, og personalet er utslitt. Derfor ber svenske leger nå om hjelp fra nabolandene. Danske leger sier seg villige til å hjelpe.

Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (Dasaim) åpner for at danske intensivleger kan hjelpe til på sykehus i Sverige, eller ta imot svenske pasienter til behandling i Danmark.

– De svenske læger og sygeplejersker er slidt i bund. De har været hårdt presset i meget, meget lang tid, siger Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for Dasaim og folketingskandidat for De Konservative.

Ifølge Hoffmann-Petersen har Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård (SFAI) tatt kontakt med svenske myndigheter med en oppfordring om at de ber om hjelp fra nabolandene.

Samnytt sammenligner det med når Leger uten grenser gjør innsatser i U-land. Og de svenske myndighetene har ennå ikke reagert, ser det ut til.

Udenrigsministeriet oplyser til Berlingske, at Sverige ikke har henvendt sig til Danmark og bedt om hjælp.

– Bistand til Sverige ville altid forudsætte, at vi har den kapacitet, som Sverige eventuelt har brug for, samt at vi ikke går på kompromis med vores kapacitet til at håndtere covid-situationen i Danmark, oplyser ministeriet.

På grunn av et vellykket smittevernregime og gode ressurser i helsevesenet er trykket på de danske sykehusene lavt. Kun 33 personer behandles med påvist Covid-19 på de danske intensivavdelingene.

Danske læger og sygeplejersker har tidligere hjulpet med coronapatienter i Slovakiet. Og så har Danmark under pandemien sendt respiratorer til Italien, Ukraine og senest Indien for at hjælpe.

Men det er første gang det kan bli nødvendig å rykke ut med denne formen for hjelp til et nordisk naboland.

Sverige skal ha den største smittespredningen av Covid-19 i hele EU. Intensivavdelingene er underdimensjonerte, og preges av kaotiske forhold og utslitt personale. Dessuten mangler man beredskap hvis det skulle skje en stor ulykke eller et terrorangrep.

Hoffmann-Petersen sier at danske leger kan være på plass i løpet av et døgn, og umiddelbart ta imot 50 personer som trenger intensivbehandling. Men først må den formelle forespørselen komme fra myndighetene i Sverige.

Har fått hjelp før

I 2018 fikk Sverige hjelp fra blant annet Polen da landet ikke var i stand til å få kontroll over en rekke skogbranner, som raste i ukesvis.  140 polske brannmenn i 44 biler kom Sverige til unnsetning.

I en rundkjøring i Mora i Dalarna stod Lisbeth Otterness sammen med rundt 150 andre og hilste brannbilene fra Polen velkommen.

Hun sier folk gråt, applauderte og jublet for hjelpen fra Polen.

Rush av korona-pasienter fra Oslos østlige bydeler: Intensiv­avdelingen på Ahus er full

Jylland-Posten
Samnytt

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.