Jonas Gahr Støre slutter opp om vaksinesamarbeidet med EU. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Jonas Gahr Støre slutter opp om vaksinepakten med EU og sier at heller ikke han ville satt seg på et fly til Israel hvis han hadde vært statsminister. Hans danske partikollega Mette Frederiksen gjorde det, og ikke alle i EU likte det. Støre står for den samme EU-lojale linje som statsministeren, til tross for at Norge ikke er medlem.
NTBs Johan Falnes har intervjuet Støre for å gjøre opp status over korona-politikken. Støre påpeker at vaksine er blitt geopolitikk og viser til Israels tilbud om vaksinesamarbeid. Et tilbud som Høyre-statsministeren avslo, men som den sosialdemokratiske statsministeren i Danmark tok imot.
Samtidig mener Støre norske politikere bør være bevisst på det geopolitiske spillet i kampen om vaksinene.
– Israel har valg om kort tid, så deres initiativer må også ses i lys av det. Og Russland driver med et vaksinediplomati hvor de er på tilbudssiden overfor en rekke land, mens de har veldig lav vaksineringsgrad i eget land, påpeker han.
Flere enn Russland og Israel driver vaksinepolitikk. EU driver også vaksinepolitikk. Støre sier han gjerne skulle visst mer om samtalene Norge har ført med leverandørene.
Én ting har Støre likevel reagert på, nemlig uttalelsene fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tidligere i mars om at eventuelle norske innkjøp av vaksine utenom samarbeidet med EU vil kunne sette leveransene fra EU-samarbeidet i fare.
Støre mener regjeringen burde vist mer åpenhet om innholdet i avtalene.
– Det jeg har stilt spørsmål om, er hvorvidt det er noe i avtalen vi har inngått som hindrer oss fra å skaffe vaksine utenfor dette samarbeidet. Det spørsmålet har jeg stilt fordi flere EU-land selv har tatt initiativer utenfor samarbeidet, og jeg mener regjeringen har vært veldig tilbakeholden med å avklare om det er noe til hinder for dette i avtalen vår, eller om den er åpen for det, sier Ap-lederen.
Regjeringen vil ikke si noe om samtalene som er ført med andre leverandører, og forklaringen er trolig at EU krever lojalitet, slik Høie antydet.
Brussels håndtering av vaksineleveransene har blitt kraftig kritisert, og særlig EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har fått unngjelde.
Men Støre står sammen med regjeringen om å være lojal innen EU-samarbeidet, til tross for at vi ikke er medlem. En norsk regjering er mer EU-lojal enn den danske, som er medlem.
I håndteringen er det likevel mye Støre ville ha gjort på samme vis som statsminister Erna Solberg (H).
Han bekrefter at dette også gjelder den omdiskuterte beslutningen om å inngå samarbeid med Sverige og EU om felles innkjøp av vaksine.
– Jeg mener det var riktig et valg, sier Støre.
Det å kjøpe inn vaksine er ikke som å handle hyllevarer, understreker han.
– Med den avtalen vi inngikk, fikk vi ikke bare tilgang til én vaksine, vi fikk tilgang til flere. (NTB)