Kigali Genocide Memorial Centre åpnet I 2014, tyve år etter folkemordet på 800.000 tutsier og hutuer som motsatte seg folkemordet. Foto: Noor Khamis/Reuters/NTB
Franske myndigheter hjalp folkemord-mistenkte med å rømme fra Rwanda under fransk militær beskyttelse i 1994, ifølge et nylig lekket dokument.
Avsløringen gir nytt liv til Rwandas anklager om at Frankrike i hemmelighet støttet opp om hutuene som sto bak folkemordet. Det insinueres at franske myndigheter var klar over at noen av aktørene bak massakrene hadde søkt ly i en humanitær sikkerhetssone som franske FN-soldater hadde etablert i landet.
Soldatene ankom i juni 1994 som en del av en FN-operasjon for å stanse massakrene som endte med at minst 800.000 ble drept, hovedsakelig blant minoritetsgruppa tutsiene.
Dokumentet er et brev til Paris som ble skrevet av Frankrikes utsending til Rwanda, Yannick Gerard. En advokat som etterforsker hvordan Frankrike handlet under folkemordet, oppdaget det i arkivene til en rådgiver for daværende president François Mitterrand, og har nå delt det med franske medier.
– Vi har intet annet valg enn å pågripe [de folkemordmistenkte], eller plassere dem i husarrest mens vi venter på internasjonale domstoler, skriver Gerard i brevet.
Til svar ga det franske utenriksdepartementet beskjed om at Gerard skulle bruke alle sine kontakter og kanaler for å åpne for at de mistenkte skulle kunne forlate landet.
Forholdet mellom Rwanda og Frankrike har vært anspent siden folkemordet. Frankrike nekter for at de stilte seg på hutuenes side og nektet å stanse folkemordet mot tutsiene i 1994.
I 2019 opprettet imidlertid president Emmanuel Macron et nytt ekspertpanel som skulle undersøke påstandene.
– I tråd med ønsket fra republikkens president, pågår det nå et arbeid ledet av et panel bestående av historikere og etterforskere, skriver det franske utenriksdepartementet i en uttalelse. Utover det har ikke franske myndigheter kommentert det lekkede dokumentet.