Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har tatt initiativ til en samtale med sin danske motpart om avsløringene i DR om amerikansk spionasje mot flere europeiske land, deriblant Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har tatt initiativ til en samtale med sin danske kollega om DRs spionasjeavsløringer.
– Jeg har tatt initiativ til en samtale med min danske kollega, forsvarsminister Trine Bramsen, og det er tatt kontakt på embetsnivå fra det norske Forsvarsdepartementet til Forsvarsministeriet, sier Bakke-Jensen i en skriftlig kommentar til NTB.
Forsvarsministeren sier han legger til grunn at påstandene om amerikansk spionasje inngår i granskningen av saken som nå skal gjennomføres av en undersøkelseskommisjon i Danmark.
– Vi har bedt dem om å bli holdt oppdatert om resultater i granskningen av betydning for Norge og norske forhold. Jeg informerte utenriks- og forsvarskomiteen om det vi vet nå i et møte mandag ettermiddag, sier Bakke-Jensen.
– Dersom vi får mer informasjon om saken, vil vi komme tilbake til egnet forum med dette.
Bakteppet er avsløringer i Danmarks Radio (DR) i helgen om at amerikansk etterretning skal ha spionert på mål i Norge.
Danmarks Radio (DR) meldte at den amerikanske etterretningstjenesten NSA ifølge anonyme kilder skal ha spionert mot Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederland og Norge.
Spionasjen skal ha hatt sammenheng med kampflykjøpene. Den skal ha skjedd gjennom et samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE.
SVs partileder Audun Lysbakken har bedt Stortingets presidentskap om anledning til å stille spørsmål om saken til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i stortingssalen allerede tirsdag.
«Det er svært alvorlige påstander som er framsatt, og det er derfor av stor interesse for Stortinget å få vite hva regjeringen vet om dette, og om den vil gjøre noe for å finne ut om påstandene er riktige», skriver Lysbakken i en e-post til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).
EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollorgan for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene i Norge, utelukker ikke at saken kan bli fulgt opp.
EOS-leder Svein Grønnern sier til Forsvarets forum at utvalget ikke kjenner inneholdet i de sakene som er avdekket i Danmark.
– Men EOS-utvalget følger selvsagt nøye med i saker i norske og utenlandske medier om de hemmelige tjenester, sier han.
Dette gjelder også rapporter fra kontrollutvalg i andre land, påpeker Grønnern.
– Vi har generelt en lav terskel for å iverksette egne undersøkelser på basis av opplysninger som fremkommer i offentligheten.