Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har sans for London-borgermester Sadiq Khans forslag om en «minnesmerkekommisjon» som skal gjennomgå alle statuer og minnesmerker i London. Raymond kaller det «et veldig klokt innspill».
Londons borgermester valgte før helgen å dekke til statuen av Winston Churchill med sponplater for å beskytte den. Men innkledningen kunne virke som en innrømmelse av aktivistenes krav om at Churchill var «ute». De slapp å se ham.
I Oslo foreligger et opprop om å ta ned Churchill fra Solli plass og Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret. Til nå har over 4.500 mennesker skrevet under oppropet skriver Klassekampen.
– Dersom vi skal lære av historien og ta oppgjør med gamle holdninger, må vi også ha kunnskap om hvem vi har vært, sier Johansen, som er uenig med dem som vil fjerne statuene av Holberg og Churchill.
Raymond hopper bukk over selve det fenomen at mennesker som lever i en annen tidsalder anlegger sin målestokk på fortidens mennesker. Da kan det hende det blir tomt på gater og streder, i akademia og offentlige institusjoner. Disse stedene er fylt av mennesker med holdninger som avviker fra dagens aktivister.
Både NTB og Raymond omtaler Churchill som «rasist». Dermed har de gitt ham en betegnelse som i våre dager er en dødssynd. Men vi vet at det ikke skal særlig mye til for å få dette tilnavnet. Det holder med å forsvare det britiske imperiet.
Man er ikke opptatt av det som er en selvfølge hvis man ønsker å forstå fortidens mennesker: De må forstås på deres egne premisser.
Raymond vil ha i pose og sekk: Han vil både ta et oppgjør med «gamle holdninger» og ha kunnskap om hvem vi har vært. Her legger han premisset for at Churchill ryker ut.
– Da vi hedret Churchill, hedret vi ham ikke for rasismen, men fordi han vant andre verdenskrig, sier Johansen til Klassekampen.
Raymond gir Fanden lillefingeren og han kommer til å ta hele hånda.
Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tatt til motmæle mot aktivistene som krever statuer fjernet.
Til ABC Nyheter sa Johansen mandag at å fjerne statuene «fremstår som fjernt».
– Hvis vi skulle begynne å tenke på å fjerne det, fordi vi ikke likte menneskene og hva de sto for, så mener jeg det blir feil. (NTB)