Danmarks utenriksminister er ikke blant de skarpeste knivene. Han hadde en sex-skandale med en yngre pike som han ikke kom godt ut av. Her i samtale med en annen sosialist, EUs utenriksansvarlige Joseph Borrell under et EU-møte 9. desember 2019. Foto: Johanna Geron/Reuters/Scanpix
Danmarks utenriksminister heter Jeppe Kofod og han er fra Socialdemokratiet. Han er bekymret over at Trump trekker USA ut av WHO på et tidspunkt hvor samarbeid trengs mer enn noen gang.
Dette er Erna-toner. Erna var på CNN og sa det samme.
Men er det samarbeid vi ser fra WHO og Kina?
Kina slapp med viten og vilje viruset løs på verden og WHO sa ingenting.
Trump har krevd reformer, forgjeves. Da ga svaret seg selv.
Likevel er Kofod bekymret:
»Jeg må sige, at udmeldingerne fra USA, som er WHOs største donor, er dybt bekymrende.«
»Her midt i en global pandemi har vi brug for et stærkt, aktivt og effektivt WHO. Det bidrager den nuværende debat desværre ikke til,« udtaler Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.
Denne samarbeidslinjen som også Ine Eriksen Søreide står for, ville betydd at Kina slipper å stå til ansvar og kan forvandle de andres svakhet til sin egen styrke. Slik vil Kina kommet styrket ut av pandemien og Vesten svekket.
Selv et barn kan forstå det.
Men ikke utenriksministerene i to rike nordeuropeiske land.
«Samarbeid» er blitt en tvangstanke for sosialdemokratiske land.
Dette samarbeidet vil bety at landene vil bli forsvarsløse og blø økonomisk innenfor overskuelig fremtid.
WHO ‘s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus er i lomma på Beijing, sammen med flere vestlige medier, deriblant NRK:
Noen må sette foten ned.
Bent Høie er om mulig enda mer forvirret enn den danske utenriksminister:
Tysklands helseminister Jens Spahn kaller Trumps beslutning «et skuffende tilbakeslag», og Sveriges bistandsminister Peter Eriksson mener det er «alvorlig og farlig» og frykter at andre land skal følge Trumps eksempel.
Helseminister Bent Høie (H) beklager også Trumps beslutning om å vende ryggen til WHO.
– Vi trenger WHO mer enn noen gang. Vi er helt avhengig av internasjonalt helsesamarbeid for å håndtere pandemien. Det gjelder både store og små land, sa Høye til VG da nyheten ble kjent. (NTB)