Migranter fra Moria-leiren i Lesbos venter på å gå ombord i busser ved Piraeus i Athen 4. mai. Dagbladet bruker i dag et AP-bilde av samme motiv. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / scanpix

Dagbladet er i kampanjemodus: Norge må hente «sårbare barn» fra Moria-leiren til Norge.

Og når man er i den gode saks tjeneste helliger vel målet middelet? Da kan småjenter representere unge afghanske menn.

Kristelig Folkeparti er så utålmodig med å hente «sårbare barn» fra Moria-leiren at partiet vurderer å bryte med Høyre og søke flertall sammen med opposisjonen.

Regjeringen har ennå ikke konkludert om Norge skal hente «barn» fra leiren i Hellas. Det skulle ha kommet et forslag tirsdag, men regjeringspartiene har ikke klart å bli enige.

Barna – som stort sett er afghanske unge menn som påfallende ofte oppgir å være 17 år – har vært et stridstema i flere uker, og blir nå gjenstand for dragkamper i både regjeringen og på Stortinget helt fram til avstemningen tirsdag.

Dagbladet er kanskje det mediet som tydeligst har tonet flagg for å hente de sårbare til Norge. Dagens Dagblad-artikkel er illustrert med et foto av en fem-seks år gammel jente. At hun slett ikke er blant de «sårbare barna» det er aktuelt å hente ut, affiserer ikke Dagbladet.

Skjermdump fra Dagbladet.no

Det fremgår da også av bildeteksten at barna på bildet er sammen med familiene sine: «Dette bildet er tatt 4. mai da Hellas flyttet 400 mennesker, for det meste familier.»

Dagbladet er i kampanjemodus og gjør hva man kan for fremstille unge, våpenføre afghanske menn som sårbare, enslige jentebarn.

Til og med Vårt Land (om mulig enda mer «god» enn Dagbladet) innser hvem det dreier seg om: Moria-barna er gutar frå Afghanistan.

Høyres innvandringspolitiske talsperson Ove Trellevik sa i Politisk kvarter på NRK i dag morges at regjeringen ikke kan godta måten fordelingen av barna skulle gjøres på.

Han var blant annet kritisk til at Norge ikke selv kan få bestemme hvilke barn man vil ta imot. Hellas skal stå for utvelgelsen.

Trellevik vil kunne stille krav til at man henter de «barna» som har et reelt beskyttelsesbehov, eller sette krav om at søknaden ikke tidligere er behandlet i landet.

Norge kan for eksempel ikke stille krav om at vi bare vil ta imot jenter under 14 år, sa Trellevik.

– Vi vet jo hvem som sitter i disse leirene, statistisk sett. Og det er en svær overrepresentasjon av gutter fra Afghanistan på 17 år, og ingen mellom 18 og 25 fra Afghanistan. Vi har tatt imot mange afghanske mindreårige asylsøkere tidligere og tenker at hvis det skal være en byrdefordeling, så kan andre hjelpe her og, sa Trellevik på Politisk kvarter. (NTB).

Parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan utelukker ikke å bryte med Høyre i regjering for å finne en løsning for Moria-barna. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

KrF og Venstre vil hente «barn» fra Moria-leiren, mens Høyre holder igjen i påvente av en varig felleseuropeisk løsning. Nå åpner KrF for å søke andre flertall på Stortinget i saken.

– Vi utelukker ikke noen løsninger med noen partier akkurat nå, men vi sitter og jobber sammen med regjeringspartiene for å finne en løsning der. Det er vårt prioriterte første alternativ som vi jobber med. Vi vet ikke om vi lykkes, og da må vi se på alternativene, sier parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

Det vil bli en avgjørende avstemning i Moria-saken i Stortinget 26. mai.

– Vi har mulighet fram til mandag kveld med å legge inn forslag, så vi har noen dager til før vi må konkludere, sier Grøvan.

Ingen forslag fikk flertall
Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget kom tirsdag med sin innstilling til en rekke forslag knyttet til Moria-barna og asyl- og flyktningpolitikk. Saken kom opp i komiteen etter at SV og Rødt fremmet hvert sitt representantforslag om å evakuere barn fra Moria-leieren. Gjennom komitébehandlingen kom det også flere nye konkrete forslag fra Ap, Sp og SV.

– Ingen av forslagene fikk flertall, sier saksordfører Jon Engen-Helgheim til NTB.

Blant forslagene var et ønske fra SV om å ta et initiativ overfor Hellas om å ta imot 1.500 asylsøkere, hvorav barn på flukt og andre særlig sårbare skulle prioriteres.

Ap fremmet et forslag om å øke andelen kvoteflyktninger fra 3.000 til 3.500 personer. I tillegg foreslo Ap at Norge skulle gå i dialog med FN om å vurdere hvem som har størst beskyttelsesbehov, og om de som er i leirene i Hellas, er blant disse.

– Det ser fremdeles ut som vi har et flertall som ikke ønsker å hente asylsøkere fra Moria, og det er jeg glad for, sier Engen-Helgheim.

Høyre sier nei til EU-løsning
Engen-Helgheim reagerer sterkt på KrFs signaler om at de kan finne alternative flertall i saken.

– Jeg synes det bare er trist å se at så mange partier og aktivister som burde vite bedre, drar fram asylsøkere fra Moria som den store saken, når vi vet før at vi har forsøkt med relokalisering tidligere, og det hjalp ingen ting, sier Engen-Helgheim.

Han sier tidligere forsøk med relokalisering bare har ført til at flere legger ut på farefulle reiser og havner i lidelse og nød.

En rekke europeiske land har sagt ja til å ta imot 1.600 barn fra Moria. Den norske regjeringen har avventet prosedyrebehandlingen i EU for prinsippene for relokalisering, men sier nå at løsningen ikke møter regjeringens krav, blant annet om at det skal være en varig felleseuropeisk ordning.

SV vil mobilisere flertall
Høyres innvandringspolitiske talsperson Ove Trellevik uttalte i Politisk kvarter på NRK tirsdag at Høyre heller ikke kan godta måten fordelingen av barna skulle gjøres på. Blant annet fordi landene ikke selv kan få bestemme hvilke barn de vil ta imot, men at det er Hellas som skal stå for utvelgelsen.

SVs Karin Andersen raser mot regjeringen som hun mener har holdt Stortinget for narr i 14 dager med stadige utsettelser av behandlingen av saken. Hun mener det er et flertall på Stortinget som vil bidra til å hente barn fra Moria.

– Derfor har SV nå invitert Ap, Sp, KrF og Venstre til å finne en løsning sammen i løpet av uka. Nå er det viktig at alle mobiliserer siste uka og holder trykket oppe slik at vi kan hjelpe noen av de sårbare barna og et kriserammet Hellas, sier Andersen til NTB. (NTB)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.