Statsminister Boris Johnson på besøk i Sedgefield i nordøst-England der han møtte noen av sine ferske folkevalgte og andre tilhengere. Her lovte han at Parlamentet skal stemme over brexitavtalen hans før jul. Foto: AP / NTB Scanpix
Etter at britene forlot EU, kan de ta fatt på arbeidet med å få på plass handelsavtaler med andre land. Tirsdag starter forhandlingene med USA.
Rundt 100 forhandlere på hver side skal være med i samtalene, som i likhet med de fleste andre møter for tiden, foregår på video. Denne første runden skal vare i to uker og skal ta for seg temaer som handel med varer og tjenester, digital handel, investeringer og hvordan støtte opp om små bedrifter.
I statsminister Boris Johnsons regjering er det mange som ser på mulighetene for en frihandelsavtale med USA som en av de største fordelene med EU-utmeldingen. Så lenge britene var med i unionen, var det EU som forhandlet fram og regulerte handelsavtaler med resten av verden.
– USA er vår største handelspartner, og økt handel over Atlanteren kan hjelpe oss med å få økonomien på fote igjen etter utfordringen koronaviruset har ført med seg, sier den britisk handelsministeren Liz Truss.
Også USAs ambassadør til Storbritannia, Woody Johnson, sier en avtale kan være med på å «sparke i gang økonomien igjen etter at vi har overvunnet koronaviruset».
Handelen mellom de to landene er verdt drøyt 220 milliarder pund i året, noe som tilsvarer rundt 2.850 milliarder kroner med dagens kurs. Samtalene om en ny avtale skal skje i flere runder, med seks ukers mellomrom.
Støtt Document
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]
Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629