Europa-sjefen for det verdensomspennende rådgivningsselskapet McKinsey er norsk, og heter Pål Erik Sjåtil. Han var en av deltakerne på Tangens seminar i USA sist høst. Artikkelforfatterne oppga at også hans kone, Maja Sjåtil, var der. Hun har kontaktet Document for å korrigere på dette punkt: Hun var ikke på seminaret og kjenner ikke Tangen. Hennes dementi kan leses her. Det stemmer ellers at hun har jobbet for hodejegerselskapet Russell Reynolds, selskapet som av Norges bank var gitt jobben med å finne den nye sjefen for NBIM/Oljefondet. Foto: McKinsey.com Red.
Vi har stor tillit til at Nicolai Tangen er faglig kvalifisert for jobben som ny sjef for NBIM/Oljefondet, men når hodejegere og ansettelseskomiteer holder opplysninger som er av interesse for offentligheten tilbake, settes tilliten på prøve. Vi spør derfor om hvilken rolle familien Sjåtil hadde i prosessen forut for ansettelsen.
PRESSEMELDING VEDR. NICOLAI TANGEN OG KONTAKT MED RUSSELL REYNOLDS NETTVERK.
Vårt demokrati er ikke til salgs!
Derfor advarer vi mot den prosess vi er vitne til ved ansettelse av Nicolai Tangen som sjef for vårt norske oljefond og våre 10.000 milliarder.
Representantskapet i Norges Bank har funnet gode grunner til å stille spørsmål ved ansettelsesprosessen. Det må være legitimt for enhver å kreve disse spørsmål avklart uten å bli beskyldt for heksejakt.
De spørsmål som Representantskapet har stilt hvor vi ser frem til Tangens åpenhet, er følgende:
2.3 Det bes redegjort for prosess ved valg av rekrutteringsbyrå og om kommunikasjonen mellom Russell Reynolds Associates og ansettelsesutvalget/hovedstyret.
2.4 Det er gjort kjent at referansene for Tangen består av 12 personer. Hvilke egenskaper er kartlagt på bakgrunn av de ulike referansene, og hvilke av disse er det lagt størst vekt på?
2.5 Av referansene som ble kontaktet, hvor mange og hvem deltok på seminaret «Back to University» ved Wharton Business School i november 2019?
2.6 Hvor mange og hvem av referansene oppga at de hadde deltatt på seminaret i forbindelse med kontakten?
2.7 Har noen av deltakerne på konferansen vært referanse for de andre søkerne til stillingen som daglig leder for NBIM?
Gjennom VG har vi fått greie på flere av svarene på de spørsmål som stilles. Liste over deltagere og program for Tangens seminar er avslørt. I alle fall nesten.
På Odd Harald Hauges video av dansende seminardeltagere på Sting-konsert finnes mange kjente ansikt. Ett av dem tilhører en person som ikke er oppført på den kunngjorte liste over seminardeltagere.
Denne personen bærer navnet Maja Bjørnstad Sjåtil.
Fra hennes CV:
-
-
Hun har studert på samme skole som Nicolai Tangen i London. The London School of Economics and Political Science.
-
Hun har blant annet jobbet for McKinsey, og er gift med Pål Erik Sjåtil. Sjefen for McKinsey Europe. Også han er å finne på drømmeseminaret.
-
-
- Fra mai 2002 og frem til juni 2007 jobbet Maja Sjåtil som rådgiver for Norges Bank.
- Deretter jobbet hun som Prosjektleder for Schibsted Media fra august 2007 til august 2010.
- I desember 2014 begynte hun å jobbe for selskapet Amrop. Frem til juni 2016 sammen med Tangens gode venn fra ungdommen – Harald Berge Kringlebotn.
- Deretter ble Amrop solgt til Russell Reynolds (RR) i Juni 2016. Både Maja Sjåtil og Harald Kringlebotn ble med på laget til Russell Reynolds. Hun avsluttet sitt arbeide i RR I Norge i november 2018 ifølge hennes LinkedIn side. I dag er hun en Expat i Paris og bor der sammen med Pål Erik Sjåtil.
Russell Reynolds vet vi at kan ha såkalte Expats jobbende hos seg. Hvorvidt Maja Sjåtil jobber der i dag vites ikke, men det bør det spørres om og svares ærlig på.
Man vet derimot at Sjåtil jobbet i Russell Reynolds da invitasjonen til seminar ble sendt ut mai 2018. Hun har også jobbet som hodejeger og hadde tidligere i oppgave å ansette direktør for den norske opera.
Nicolai Tangen har blitt spurt av en rekke medier om det har vært inviterte eller gjester fra Russell Reynolds på seminaret i USA. Svaret hans har hele tiden vært ‘Nei’.
Men kan svaret være i gråsonen?
Var det noe han burde ha visst eller opplyst om? For en gangs skyld i forkant og ikke etter avsløring?
Det er grunn til å tro at det finnes velbegrunnede årsaker til at Tangens kandidatur måtte holdes skjult. Derav også en skjult prosess. I alle fall skjønner vi hvordan tilliten til AKO Capital ville blitt, dersom det svirret rykter om at leder og eier var på vei ut. At Tangen er kvalifisert og har etterspurt kompetanse for jobben har vi derfor stor tillit til, rent faglig.
Det vi derimot ikke har tillit til, er når hodejegere og ansettelseskomiteer holder opplysninger som er av interesse for offentligheten tilbake, etter at ansettelsen har funnet sted.
Både Tangen og Norges bank, samt hele seminargjengen har hatt sine mange sjanser til å opplyse oss om faktiske forhold under sin frie forklaring, men har benektet at noen fra Russell Reynolds var med på det enkelte kaller en smøretur til USA. Den påstanden kan nå vise seg å være ren løgn. Bortforklaringene vil uansett bli tynne og bidra til å svekke tillit ytterligere.
Vi kan nærme oss en skandale.
Hva Maja Sjåtil driver med i dag, for uten å delta på seminarer, vites ikke.
- Tar hun oppdrag fra Russel Reynolds i Paris eller andre steder?
- Var hun med i ansettelsesutvalget fra Russell Reynolds da Reidar Fuglestad ble ansatt som administrerende direktør i Sørlandets kunstmuseum, betalt med 1,8 millioner direkte fra Nicolai Tangen?
- Hvordan er kjennskap og vennskap mellom Nicolai Tangen og Maja Sjåtil?
Vi får kanskje et svar på dette når Norges Bank besvarer spørsmål fra representantskapet.
Kanskje får vi også svar på hvorfor det er så påfallende mange i Tangens nettverk som plutselig befinner seg nært den indre krets av hodejegere, ansettelseskomiteer og folk som har innflytelse over hvem som skal fylle Slyngstads sko i Oljefondet.
Kanskje blir vi også fortalt at vi skal ha tillit til denne vennegjengen som har en viss takknemlighetsgjeld til felles. En slik tillit får de ikke av oss.
Vi har studert identiske påfallenheter i Tangens gjøren og laden i lang tid.
Tilfeldighetene er for mange, og enkeltes takknemlighetsgjeld så stor at lojaliteten havner hos vennskapet på demokratiets bekostning.
Vi har sett dette i Kunstsilo-saken i Kristiansand. Nå ser vi det i Norges Bank. På godt norsk kalles dette for Tangens modus operandi. Dette har så langt vist seg å koste dyrt for skattebetalerne.
Tangen må gjerne ha et nobelt ønske om å betale tilbake. Det må i så fall skje ved at han betaler inn til fellesskapet og at fellesskapet bestemmer hvor midlene skal brukes. Ikke slik som nå, hvor han selv vil bestemme hvilket nettverk, hvilken kunst eller hvilken kollektiv arv som skal gjøre seg gjeldende for vårt samfunn ved hjelp av våre penger.
Kristiansand den 28. April 2020
Vidar Kleppe
Tidl. Stortingsrepresentant, Nå Bystyre, fylkestingsrepresentant for Demokratene
Nils Nilsen
Bystyrerepresentant for Demokratene i Kristiansand
************************************
Document har dekket denne saken siden dag en. Men, som en liten redaksjon med begrensede økonomiske midler, er det også begrenset hva vi kan få til av gravende journalistikk. Mange saker er så store og fordrer så lang tidsbruk at vi ikke skammer oss over å be om lesernes støtte.
Støtt Document
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]
Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629