Det er bare fem måneder siden: 1. november blir Stordalen mottatt som en helt av de ansatte i Ving. Han har vært med å redde selskapet som holdt på å gå med i dragsuget til Thomas Cook. Foto: Fredrik Hagen/Scanpix
1. april skulle Petter Stordalen ha åpnet Villa Copenhagen, et femstjerners luksushotell med 390 rom og suiter i nærheten av Hovedbanegården i København. Åpningen er foreløpig utsatt til 14. mai. Men det henger mange ubesvarte spørsmål ikke bare over det nye luksushotellet, men hele Stordalens imperium.
Pengene fosser ut, 250 millioner i måneden. Det koster å holde 200 hoteller flytende selv om 7.500 ansatte er permittert.
Stordalen legger ikke skjul på at siturasjonen er alvorlig:
»Vi har aldrig haft en krise som denne. Dette er uden tvivl den mest ekstreme og den mest alvorlige situation, som rejsebranchen har oplevet gennem historien. Og det er uden tvivl den mest ekstreme situation, jeg har oplevet som forretningsmand,« lød det fra den nødlidende nordmand.
– Hvis kjøpesentre, hoteller og restauranter er stengt i uoverskuelig fremtid, er det ingen som kan overleve, sier han til DN.
Flamboyant hotelkonge på randen af fallit: »Vi står på kanten af afgrunden«
Det er grenser hvor lenge man kan holde skuta gående når husleien beløper seg til 300 mill i måneden.
Stordalen er ikke den eneste som sliter. Fasjonable Magasin du Nord på Kongens nytorv er del av britiske Debenhams. Kjeden har bedt om konkursbeskyttelse. Debenhams har 22.000 ansatte.
De hadde planer om å åpne et åttende magasin i Norge. Det blir det nå ikke noe av.
Konkurs truer Magasins britiske ejer
Under finanskrisen i 2008 spurte man seg: Hvordan kunne det skje? Denne gang går det dypere, det er hele vår livsstil som rokkes.
Dermed ryker store entreprenører som Stordalen og danske Anders Hoch Povlsen. Han ble så sent som i desember kåret til tiårets forretningsmann i Danmark.
Anders Holch Povlsen, en av Danmarks rikeste, som eier klesfirmaet Bestseller med 17.000 ansatte. Povlsen sparket 750 ansatte allerede 20. mars og fikk påpakning fordi han har en personlig formue på 26 milliarder danske kroner.
Han forklarer for Berlingske hvordan omsetningen i motebransjen fungerer: Kolleksjonene bestilles flere måneder på forhånd. Stopper salget opp, er det kroken på døra:
Anders Holch Povlsen starter med at understrege, at situationen i Bestseller er kritisk. Ifølge Anders Holch Povlsen har Bestseller i marts mistet 80 pct. af omsætningen og tabt 2,1 mia. kr. Det er det samme beløb, som Bestseller tjente hele sidste år.
I april forventer han at tabe yderligere 2,1 mia. kr.
»Og så skal vi stå en sommer igennem, hvor der bliver udsalg,« siger han.
Det er interessant å høre om «kretsløpet» i motebransjen. Det er logistikk verdig en militær operasjon.
Det skyldes, at selskaber som Bestseller arbejder med løbende kollektioner, som er bestilt og solgt et halvt år forud. Det betyder, at der lige nu er en lind strøm af varer på vej hjem, som ikke kan afsættes i hverken Bestsellers egne butikker eller hos virksomhedens eksterne forhandlere.
»Vi har gennemsnitligt seks millioner stykker tøj, der kommer ind hver uge. På en god uge lidt mere. Specielt her i foråret og sommeren. Når vi så lige pludselig er fanget i den her situation, så er det altså ikke rart at være mellemled. Det er næsten umuligt,« siger han.
Han fortæller, at Bestseller har lejet alt det lagerplads, der var ledigt i Syd- og Sønderjylland til at håndtere de mange varer, de ikke kan komme af med. Dertil kommer 1.000 containere, som er stillet op foran lagrene.
Men blir ikke klærne solgt og man går glipp av en hel sesong, begynner det å spøke for virksomheten. Bestsellers problemer er også samfunnets og borgernes problemer. De lever av forbruk, når maskineriet stopper opp får det store konsekvenser for alle.
Mens alle hans 2.500 butikker i Vesten er lukket, er der stadig gang i salget på Bestsellers webshop samt på onlinekanaler som Asos og Zalando. Men også her er salget gået kraftigt tilbage.
»Og det er bruttoavancen også, for alle kører med med tilbud, og vi er kun fire uger inde i krisen. Samtidig er vores onlinekunder blevet meget påpasselige og har annulleret ordrer. Så dem, der stadig har fat i kunderne, annullerer nu også ordrer,« siger han.
Udover Bestsellers egne butikker, sælger virksomheden også tøj til 15.000 forhandlere. Men deres butikker er også lukket. Mange er gået i betalingsstandsning, mens andre ikke vil betale for det tøj, de har fået og holder igen med deres bestillinger.
Holch Povlsen må være en av Skandinavias mest ambisiøse forretningsmenn. Han har også 7.000 butikker i Kina som omsetter for 26 milliarder. De har åpnet igjen, men på et mye lavere nivå enn før krisen.
En entreprenør som Povlsen kan spille på hele globalismens register. Det handler om billig arbeidskraft, og ikke minst logistikk som bringer varene til butikkene eller direkte på døren til forbrukeren.
Både Stordalen og Povlsen representerer forbrukskulturen. Det er den som har fått et skudd for baugen. Kanskje også et grunnskudd.
Det kan være at den tilværelsen vi har vennet oss til, symbolisert ved Oslo Lufthavn Gardermoen – flere utenlandsreiser i året, spisesteder i fleng og forbruk, forbruk, forbruk, er rystet i selvtilliten.
Det ville være et virkelig tilskudd til det grønne skiftet miljøbevegelsen snakker om.
Sanering
Selv den norske stat kan ikke holde alle virksomheter under armene. Det vil måtte komme en sanering. Povlsen sier han har kapital til å klare tre til seks måneder, men så er det slutt. Man kan ikke kaste gode penger etter dårlige.
Kunne du finde på at låne flere penge af bankerne?
»Det kunne jeg sikkert godt, men det er jo ligesom at tisse i bukserne. Nu har vi et kapitalgrundlag til at stå igennem tre til seks måneder, men der skal også være en forretning på den anden side, og der er en grænse for, hvad både samfundet, bankerne og en virksomhed kan holde til at putte penge i, hvis der ikke er nogen fremtid i det,« siger han og tilføjer: