Frp-talsmann Himanshu Gulati sier at det vil være mange fordeler ved å fjerne statsstøtten til trossamfunn. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Frp vil fjerne all statsstøtte til tros- og livssyns-sektoren og bare bevilge til vedlikehold av kirkebygg. Partiet ønsker også forbud mot at trossamfunn kan motta støtte fra stater som ikke praktiserer trosfrihet.
Vårt Land har intervjuet Frp-talsmann Himanshu Gulati etter avtalen Frp inngikk med de tre regjeringspartiene tidlig i mars. Avtalen innebar at Kjell Ingolf Ropstad ble sikret flertall for hovedtrekkene i ny tros- og livssynslov, men også at Frp er fri til å vise frem livssynspolitikken slik de ønsker den – uten kompromisser i regjering:
Nå fyller Frp på med innhold og «tro er en privat-sak». Mennesker skal ha rett til å tro, men Frp vil også «sikre rettighetene» til de som ikke tilhører noe livssynssamfunn. For det er «problematisk» at disse «likevel betaler for andre trossamfunn».
– Skattebetalere skal ikke betale for andres tro, det skal den enkelte gjøre selv etter eget valg, heter det i Frps formuleringer om fremtidens livssynspolitikk.
Frp ønsker ikke å gjøre seg til de ikke-troendes advokat, men ønsker at frafallet av trosstøtte kan sikre likebehandling og være et verktøy mot radikalisering i enkelte religiøse miljøer. At det ikke lenger skal være mulig å opprette egne tros- og livssynssamfunn for å motta offentlig støtte, er et annet poeng Himanshu Gulati poengterer i avisen:
– Både Frp og staten bør være like mye advokat for alle, uavhengig av hva de tror på. Et slikt opplegg sikrer mer likebehandling.
Frp-talsmannen mener at det kan ha flere positive effekter å fjerne statsfinansieringen, og viser til den amerikanske kulturen for innsamlingsaksjoner og dugnader i intervjuet med Vårt Land. Frp mener at selvfinansiering vil kunne utløse større engasjement og dugnadsånd.